bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Čaj od čubra - za šta je koristan

Čaj od čubra - za šta je koristan

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
6924
čaj od čubra

Baštenski čubar se uzgaja kao pikantan i aromatični začin, ali ne znaju svi da on takođe poseduje niz lekovitih svojstava, zbog čega ne zauzima malo mesta u narodnoj medicini. Baštenski čubar se koristi u naučnoj medicini u nekim zemljama - od nadzemnog dela se dobija eterično ulje, a u nekim slučajevima se koristi i sam stručak biljke.

Hemijski sastav čubra određuje njegova lekovita svojstva. Eterično ulje je najvrednija komponenta lekovitih sirovina (u mladim listovima i cvetovima njegov sadržaj varira u rasponu od 0. 5 - 2%). Ono se sastoji uglavnom od karvakrola (u rasponu od 40%) i cimena (sadržaj dostiže 30%).

Takođe, sadrži male količine timola, paracimola, fenola nepoznate strukture i hemikalijama iz grupe terpena. U pikantnoj biljci se nalaze i druge biološki aktivne materije (sluz, gorčina, smola, karotenoidi, vitamin C, rutin, fitocidi, stigmasteroli i mineralne soli).

U medicinske svrhe od čubra se pravi čaj. Po čemu je on koristan?

Prva stvar koja treba da se podvuče jeste blagotvorni efekat na gastrointestinalni trakt. Stimuliše sekreciju žuči i proizvodnju želudačnih sokova i kao rezultat povećava apetit i poboljšava proces varenja.

Aktivni sastojci pikantnog eteričnog ulja imaju baktericidna svojstva zbog čega pomažu kod poremećaja u crevima (procesi truljenja i fermentativni procesi, kao rezultat toga se javljaju naduvenost, meteorizam i dr.). Čubar ima antiemetička svojstva, tj. deluje protiv povraćanja. On je sposoban da iskaže spazmolitički efekat, zbog čega se koristi u slučajevima stomačnih i crvenih spazama.

Takođe je važno da se zna da čubar može da inhibira vitalnu aktivnost nekih vrsta helminta, zbog čega se preporučuje da se uvede u sastav lekovitih čajeva protiv parazita.

Čaj od čubra stimuliše rad bronhijalnih žlezda, doprinosti razređivanju viskozne sluzi, zbog čega se biljka često dodaje u čajeve za iskašljavanje i u antivirusne čajeve.

Čaj od čubra jača preznojavanje, prema tome takav napitak će obezbediti značajnu pomoć kod prvih znakova prehlade, a takođe može da služi kao profilaktičko sredstvo za preveme pandemije prehlada, uključujući prehlade infektivne prirode.

čubar

Čubar jača diurezu (ima diuretički efekat), izražava antibakterijska i protivgljuvučna svojstva, prema tome čaj od njega može da se koristi kod mnoštva bolesti sistema za izlučivanje (cistitis, nefrititis i dr).

Čaj od čubra deluje kao sedativ, a takođe i kao antidepresiv. Ustanovljeno je da njegovo eterično ulje stimuliše moždanu aktivnost i povećava mentalnu i fizičku sposobnost za rad (obezbeđuje dotok energije).

Što se tiče efekta na kardiovaskularni sistem, s tim u vezi čaj od čubra pomaže u smanjenju broja otkucaja srca, smanjuje krvni pritisak i pomaže u pročišćavanju krvnih sudova od naslaganog holesteerola.

Postoje dokazi da čubar pomaže u smanjivanju nivoa šećera u krvi, ima antioksidansna svojstva i inhibira razvoj onkoloških procesa.

Kako da pripremimo čaj od čubra?

Obično su za pripremu čaja neophodne 2 kašičice sušenog čubra na 250 ml ključale vode, tako što se popari na 15 minuta i procedi se. Konzumirajte ga vrućeg. Pikantni čaj se koristi kao dijaforetik (posle toga brzo treba da legnete i da se uvijete u nešto toplo). Kada ga koristite za kašalj, dobro bi bilo da dodate med u napitak.

Možete da napravite i jači čaj. On se preporučuje da se uzima u početnoj etapi hipertonije (za smanjivanje krvnog pritiska), kod povećane nervoze, poremećaja sna i čestih glavobolja.

Pomaže i kod mučnine i povraćanja, koristi se za lečenje narzličitih poremećaja gastrointestinalnog trakta (dijareja, kolike i dr). Za pola litre ključale vode biće potrebne 2 supene kašike suvog čubra.

Popari se na sat vremena i procedi. Uzimajte čaj od čubra po 100-150 ml, 3-4 puta na dan.

čaj od čubra - koristi

Čaj za izbacivanje parazita. Za 300 ml vode treba da uzmete 2-3 supene kašike suvog čubra. Prokuvajte i nakon pet minuta skinite sa vatre, procedite nakon što se malo ohladi. Potrebno je da se popije ceo napitak između 23:00 i 01:00, a ujutru da se uzme laksativ i da se odradi klistir.

Isti napitak može da se koristi u obliku obloga, šapa i ispiranja prilikom lečenja dermatoloških oboljenja, uključujući mikoze. Preporučuje se i isporanje usta kod problema sa zubima (stomatitis, gingvitis, krvarenje desni, loš zadah i dr.)

Kontraindikacije i nuspojave

Kontraindikacije na čubar mogu da se podele u dve grupe: fiziološki tip i patološki. Fiziološki tip je trudnoća - biološki aktivne materije od čubra stimulišu kontrakciju mišića materice, što može da ispovocira spontani abortus.

Do izvesne mere individualna intolerantnost može da se pripiše fiziološkom tipu, iako alergijske reakcije mogu da budu rezultat patoloških procesa - u svakom slučaju bolje da je da odustanete od upotrebe čubra.

Kategorije patoloških kontraindikacija uključuje bolesti jetre i bubrega u oštrom stadijumu; čir na dvanaestopalačnom crevu; hiperfunkcija štitne žlezde; neki poremećaji u radu srca (ateroskleroza, atrijalna fibrilacija, kardioskleroza).

Najpotopunije informacije o kontrainikacijama i saveti u vezi lečenja sa korišćenjem baštenskog čubra biće predstavljene od strane lekara koji leči ili fitoterapeuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest