bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zaboravite na čaj i kafu ako imate neku od ovih bolesti

Zaboravite na čaj i kafu ako imate neku od ovih bolesti

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3143
Zaboravite na čaj i kafu kod gripa

Teško da postoji neko ko nije čuo preporuku da je kod prehlade dobro da se piju vrući napici. Oni pomažu u lečenju gripa i virusnih, zato što greju, pomažu prilikom preznojavanja, kod kojeg telo vraća svoju normalnu temperaturu, osim toga ublažavaju grlobolju kod crvenog grla i pomažu disajnim putevima da se otpupše.

Međutim, stručnjaci obraću pažnju na to da nije svaki vrući napitak lekovit. Postoje takvi koji imaju upravo suprotan efekat. Oni usporavaju prirodne procese lečenja koje telo trepi.

Obično kod prehlade izbacujemo jutarnju kafu i zamenjujemo je aromatičnim čajem. Preporuka za vruć čaj sa medom i limunom je dobro poznata svima. Međutim, da li je čaj najpogodniji napitak kada nas je sezonski grip srušio?

Preporuka nekih stručnjaka jeste da kod prehlade zaboravite na čaj ili kafu, već nešto drugo. Oni sadrže kofein, a ovaj sastojak smeta organizmu da se brzo izbori sa infekcijama. Kofein drži čovek budnim, a kod bolesti san je potreban telu kako bi se ono regenereisalo.

Kompot

Koji napitak je odgovarajuć kod temperature usled virusnog oboljenja?

Obavezno to treba da budu zdarvi napici bez kofeina. Najbolje je da se pije voda, kompot ili drugi voćni napitak. Oni će pomoći da se zaspi, kako bi telo moglo da povrati svoju snagu.

Osim toga, važna je temperatura napitka. Pogrešno je smatrati da obavezno mora da se pije nešto vruće. Hladni napici, ali ne ledeni, su pogodni kod groznice. Oni hlade telo. Hladni napici dobro utičnu na naginu, zato što skupljaju krvne sudove u grlu i gnojni otok spada.

Vruć napitak je pogodan za širenje sudova, a takođe i za opuštanje, kakav je osećaj nakon vrućeg tuša. Oni pomažu telu da se opust i da da put snu.

Čaj, kafa, voda, sok, kompot su sve napici koji mogu da pomognu u procesima lečenja i oporavljanja u telu, ali oni nisu lek i ne može se računati samo na njih.

Kod oboljenja je anjbolje da se pouzdamo u prepisane lekove koje da uzimamo sa odgovarajućim napicima.

Pogledajte još mnogo korisnih recepata za zdravlje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest