Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da zamrznemo i odmrznemo lososa?

Kako da zamrznemo i odmrznemo lososa?

Kako da zamrznemo i odmrznemo lososa?

Losos je izuzetno ukusna riba i sa njom se može pripremiti mnogo različitih jela. U ovom članku ćemo sa vama podeliti kako zamrznuti lososa, odnosno kako ga odmrznuti.

Zamrzavanje lososa nije teško, ali treba imati na umu nekoliko stvari. Evo šta treba da znate o odmrzavanju lososa:

Ako ste kupili veće količine lososa nego što su vam potrebne u tom trenutku, to je dobar razlog da zamrznete ribu koju nećete koristiti odmah. Trebalo bi da imate na umu sledeće stvari:

- Ako kupujete losos sa namerom da ga zamrznete, svakako morate izabrati što svežiji. To je zato što se riba ne može zamrzavati više od jednom, već samo jednom. Kada kupite ribu u samoposluzi ili ribarnici, trebalo bi da znate da se ona odmrzava za prodaju nakon što je doneta zamrznuta;

- Da biste se poštedeli nepotrebnih glavobolja, samo pitajte osobu za pultom da li je riba jednom zamrznuta. Najbolje je već kupiti zamrznutog lososa;

- Vrlo dobra opcija je da ribu isečete na porcije tako da možete da odmrznete samo onoliko koliko vam je potrebno;

- Dimljeni losos ima neke osobenosti. Već je upakovan u vakuum i konzerviran dimljenjem. Ova riba se može i zamrznuti, ali njeno pakovanje se ne sme otvarati. Ako je pakovanje već otvoreno, treba ga iskoristiti što je pre moguće.

Kako odmrznuti lososa

Odmrzavanje lososa

Proces odmrzavanja lososa mora biti obavljen veoma pažljivo kako bi bio jestiv. Evo nekoliko pravila kojih se treba pridržavati prilikom odmrzavanja lososa:

- Za odmrzavanje veće količine lososa možete koristiti frižider. Da biste to uradili, potrebno je da ribu izvadite iz zamrzivača i ostavite je 12 sati pre nego što je kuvate. Uklonite sve u šta ste umotali ribu i stavite je u posudu. Međutim, treba znati da se losos treba kloniti drugih namirnica, jer će mu se pokvariti ukus. Nakon što se riba odmrzne, potrebno je da je kuvate što je brže moguće;

- Još jedna opcija za odmrzavanje lososa je mikrotalasna pećnica - Da biste to uradili, potrebno je da izvadite ribu iz zamrzivača i uklonite pakovanje. Zatim ga stavite na tanjir, a zatim ga stavite u mikrotalasnu i odmrznite. Ako ćete odmrznuti oko 450 g ribe, biće vam potrebno oko 4-5 minuta. Najbolja opcija za odmrzavanje ribe u mikrotalasnoj pećnici je da je uključite u program odmrzavanja;

- Drugi način odmrzavanja lososa je u sudoperi. Ovo će trajati oko 30 minuta za 500 g ribe. Trebalo bi da stavite ribu u vodootpornu vreću kako biste sprečili razmnožavanje bakterija. Zatim potpuno pokrijte ribu hladnom vodom, menjajući ovu vodu svakih 30 minuta. Kada se riba već odmrzne, treba je kuvati što je brže moguće.

A nama ne nedostaju ideje kako da pripremimo:

- losos na roštilju;

- pečeni losos;

- salate sa lososom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni