bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Namirnice za poboljšanje naših mentalnih sposobnosti

Namirnice za poboljšanje naših mentalnih sposobnosti

ValentinaValentina
Početnik
2
Losos fileti

Moguće je „hraniti“ naš mozak u bilo kojem uzrastu. Pravilnim odabirom hrane poboljšava se rad mozga. Koristeći svoj mozak za čitanje i savladavanje novih stvari, učenje ili razvijanje računarskih veština, čak i rešavanje ukrštenih reči, održavamo mozak brzim i poboljšavamo memoriju.

Ne zaboravite da jedete organsku hranu. Takođe, pijte puno vode - to povećava budnost mozga.

Borovnice poboljšavaju pamćenje, ravnotežu i koordinaciju. Šumsko voće je bogato antioksidansima koji štite moždane ćelije, usporavaju starenje mozga i podstiču rast zdravih ćelija. Jedite više kupina, malina, jagoda, ribizle.

Žuto, narandžasto i zeleno povrće bogato je beta-karotenom, koji je moćan antioksidans, izvor vitamina A. Tamnozeleno lisnato povrće i citrusno voće puni su vitamina C. Oba vitamina povezana su sa poboljšanjem pamćenja i uma.

Borovnice

Bogati beta-karotenom i vitaminom C su mango, dinje, pomorandže, šargarepa, karfiol, kupus, brokoli. Brokoli ima vitamin K, koji pomaže u poboljšanju inteligencije. Avokado je bogat vitaminom E, dobar za cirkulatorni sistem, a samim tim i za um. Povrće i voće sadrže prirodne šećere koji održavaju mozak budnim.

Posebno obratite pažnju na sirove orašaste plodove - sve vrste, posebno orasi i bademi, hrane mozak. Orašaste plodove povezuju sa nivoom serotonina koji reguliše depresiju, spavanje, pamćenje i druge procese.

Namirnice bogate folnom kiselinom sprečavaju degeneraciju mozga i podržavaju nervni sistem: bamija, spanać, sočivo, pasulj, kupus, špargla, seme suncokreta. Laneno seme i prava organska čokolada takođe su hrana za mozak.

Brokoli

Namirnice poput bundeve, oraha, kivija preporučuju se za bolju koncentraciju. Za mentalnu jasnoću i poboljšanje pamćenja - ruzmarin. Da budete aktivniji - crni čaj, kafa, čokolada, ali u umerenim količinama. Za dobro raspoloženje - banane, mlečni proizvodi, seme susama i seme bundeve.

Riba (skuša, pastrmka, losos, haringa) takođe je važna za zdravlje mozga i nervnog sistema.

Dajte dovoljno energije mozgu. Jedan od važnih faktora za to je pravi izbor hrane za um.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest