Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Pijte sok od dunja za zdravo srce

Pijte sok od dunja za zdravo srce

Jana G.Jana G.
Početnik
1773
Sok od dunja

Dunje su veoma dobre za srce, iako mnogi ljudi to ne znaju. Ovo ukusno i mirisno voće pogodno je ne samo za pripremu kompota i džemova, već i za pripremu korisnog soka, koji poboljšava rad kardiovaskularnog sistema.

Dunje sadrže mnoge korisne supstance za naš organizam - kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, natrijum, gvožđe, selen i bakar. Dunje sadrže vrlo veliku količinu vitamina C - više od limuna. Pored toga, dunje sadrže i druge vitamine - vitamin B1, B2, B3, B5, B6.

Dunja sadrži mnogo flavonoida koji lekovito deluju na srce i sam rad srca. Takođe smanjuju krhkost kapilara i štite krvne sudove od aterosklerotskih naslaga, što dobro utiče na kardiovaskularni sistem.

Sok od dunje priprema se samo od dobro sazrelih plodova jarko žute boje. Ako ste otkinuli sa drveta ili ste kupili još uvek zelene plodove, morate sačekati od 1 nedelje do 2 meseca da potpuno sazre. Tako će se tanini u njima smanjiti, a sadržaj voćnog šećera povećati.

Dunje

Kad su dunje potpuno zrele, oljuštite ih i isecite tamna i udarena područja. Narendajte voće i iscedite ga dok se sav sok ne izvuče. Možete da napravite džem od narendanog voća. Zagrejte sok od dunje na laganoj vatri na 80 stepeni i odmah procedite kroz 4 sloja gaze.

Ponovo ga zagrejte na 80 stepeni, sipajte u flaše, dobro zatvorite i sterilišite 10 minuta. Možete i da ga ne sterilišete, ako ćete ga odmah koristiti - u tom slučaju ga čuvajte u frižideru i zagrejte pre konzumiranja.

Ukusni i korisni sok od dunje pije se zaslađen medom do pola čaše dnevno. Zimi je veoma važan za zdravlje, jer osim što brine o srcu, jača imunološki sistem i bori se protiv prehlade. A ako ste se već prehladili, dodajte soku od dunje komad dunje i kuvajte ga 2 minuta. Procedite i pijte po dve kašičice na svaka dva sata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest