Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li treba da jedemo žumanca svaki dan?

Da li treba da jedemo žumanca svaki dan?

NevenaNevena
Početnik
7
Žumanca

Da li treba da jedemo žumanca svaki dan?

Ovo pitanje sigurno često postavljate sami sebi, posebno ako imate drugačiji režim ishrane. Setite se da ima ljudi koji pojedu po jedno jaje svakog jutra, što ih održava sitim duže vremena i smanjuje glad, i pitate se zašto?

Poznato je kako se skoro svuda u Los Anđelesu prirpema za doručak omlet od belanaca. Treba da napomenemo da se tamo dosta ljudi hrani zdravo. Zato što izgleda da svi izbegavaju konzumiranje žumanaca? Da li je konzumiranje žumanaca štetno i ako nije, koliko je zdravo?

Na ova pitanja odgovara dijetolog Keli Ploui. Njegovo profesionalno mišljenje je da ako treba da se napravi spisak super namirnica, jaja bi se lako upisala u njega. To je malo ironično, imajući u vidu da je jaje dosta nerazumljiva namirnica, jer se do skoro verovalo da konzumiranje doprinosi razvoju kardiovaskularnih bolesti.

Belanca

Jaja, posebno belanca čestu ulaze u meni mnogih dijeta, zahvaljujući laganim, zasićujućim proteinima. Mnogo se iznenade oni koji nauče da žumance sadrži 3 grama proteina, što je pola sadržaja u celom jajetu.

Ali takođe, žumance sadrži i ceo holesterol - 185 mg. Preporučuje se da se održavaju niske granice holesterola, što znači da dnevna doza ne treba da previšava 300 ml na dan.

To znači, da možemo da uljučimo jedno jaje na dan u zdravu ishranu, da ne odvajamo žumance. Osim proteina, žumance sadrži vitamin D, fosfor, riboflavin, holin i selen uz mnoge druge vitamine i minerale.

Šta da radimo ako želimo da jedemo više od jednog jajeta na dan?

Keli je pristalica kombinacije 3:1, tj 3 belanca celog jajeta.

Evo i predloza za doručak koji će vas održati sitim.

Za 1 porciju

Jaja

Sastojci:

½ šolje isečenih pečuraka

½ šolje spanaća

2 supene kašike luka, iseckanog

1 jaje

3 belanca

sprej za kuvanje

so i biber

Način pripreme: Naprskajte mali tiganj koji se ne lepi sprejem za kuvanje. Pripremite pečurke, spanać i luk dok ne omekšaju, oko 5 minuta.

Začinite solju i biberom i promešajte. Prebacite u malu posudu i izbrišite tiganj.

Pomešajte jaje i belanca u srednje velikoj posudi dok ne dobijete homogenu smeus. Naprskajte tiganj sprejem i pripremite jaja.

Nakon što ivice jajeta počnu da se oblikuju, sipajte povrće i mešajte dok jaja ne budu gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest