Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Vreme varenja hrane

Vreme varenja hrane

Jana G.Jana G.
Početnik
1794
Ishrana

Kada jedemo, različiti proizvodi ulaze u želudac i sistem za varenje, gde se oslobađaju različiti enzimi koji obrađuju hranu, a posebna sona kiselina iz želuca je dekontaminira.

Vreme koje hrana provede u želucu je različito za različite namirnice i zavisi od njihovog tipa. Voda se apsorbuje odmah ako nema ništa drugo u želucu.

Sokovi od voća i povrća se apsorbuju u periodu od 10 do 30 minuta. Bujoni, u zavisnosti od njihove zasićenosti, apsorbuju se za 20 do 40 minuta, a varenje mleka traje 2 sata.

Povrće

Krastavac, paradajz, paprika i zelena salata se apsorbuju za 30-40 minuta, ali ako se začine masnoćom, vreme se produžava na sat i po.

Šargarepa, paškanat, cvekla i repa se apsorbuju za 50-60 minuta. Krompir, bundeva, kesteni - 1 sat. Od voća se najbrže apsorbuju jagode, maline, borovnice i kupine – za 20 minuta.

Citrusno voće, lubenica, grožđe i drugo sočno voće apsorbuje se za 30 minuta. Kruške, jabuke, breskve, kajsije, trešnje, višnje i drugo voće apsorbuju se za 40 minuta.

Voćne i voćno-povrđne salate se vare u periodu od oko 30-50 minuta. Žitarice i mahunarke se sporije apsorbuju u organizmu.

Heljda, pirinač i pšenica ostaju u želucu od 1 sata do 80 minuta. Ovsene pahuljice i kukuruz 1 - 1, 5 sata. Grašak, leblebija, sočivo i sve sorte zrelog pasulja obrađuju se za sat i po.

Soji je potrebno 2 sata, kao i za seme bundeve i suncokreta. Sve vrste orašastih plodova svare se za oko dva i po sata.

Kačkavalj, nemasni sveži sir i sir se vare za sat i po. Tvrdi masni sirevi se vare za oko 4-5 sati.

Riba

Riba se usvaja za oko 30 minuta, piletini i ćuretini bez kože potrebno je 2 sata, ovčetini – 3 sata, junećem mesu – oko 3 do 4 sata, a svinjetini – do 5 sati.

Vreme zadržavanja proizvoda u želucu treba uzeti u obzir kod ishrane, jer prilikom njihovog mešanja proizvodi koji se brže prerađuju ostaju dugo u stomaku i počinju da trunu ili fermentiraju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest