Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Jedite smelo ovo voće tokom zime!

Jedite smelo ovo voće tokom zime!

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
75

Sadržaj:

Jedite smelo ovo voće tokom zime!

Bez sumnje je veoma važno da se hranimo zdravo i raznovrsno, jer na taj način dobijamo sve potrebne vitamine, minerale i mikro elemente koji su neophodni za sve procese koji se odvijaju u našem telu.

Voće je vrlo ukusno, donosi nam zadovoljstvo i svežinu - možete ga jesti jednostavno kao međuobrok ili pretvoriti u ukusnu voćnu salatu od sezonskog voća. Ništa manje omiljeni su voćni kolači ili voćne torte.

Čak i ako ste ljubitelj slatkih iskušenja poput medenjaka, keksa ili čokoladnih torti, bolje je da budete malo uzdržaniji u njihovoj konzumaciji, jer sadrže puno šećera. To čak može dovesti do pojave dijabetesa, problema sa kožom ili gojaznosti ako ste predisponirani ili imate sporiji metabolizam.

Sa druge strane, voće nije samo ukusno, već i vrlo korisno, a zima je sezona voljenog zimskog voća, poput banana i mandarina, koje sledeći put obavezno morate da uvrstite na listu za kupovinu.

Evo nekoliko voćki korisnih tokom zimskih meseci.

Nar

Jedite nar tokom zime

Veoma je ukusno i sočno voće, ali je istovremeno i korisno za naše zdravlje. Nar se gaji relativno dugo, ali još uvek mnogim ljudima ovo voće zvuči kao prava egzotika. Veoma je dobar za naše zdravlje jer je bogat korisnim antioksidantima, kalijumom i vlaknima. Pored toga, ima mnogo vitamina i čak se može reći da je prava vitaminska bomba. Nar jednostavno morate jesti zimi, jer je tada njegovo doba i zbog toga što se nar bori protiv virusa.

Uobičajeni problem je što ljudi ni ne znaju kako da ga konzumiraju, posebno ako ne vole nar.Istina je da ga možete bezbedno dodati u salatu ili napraviti ukusan sok od nara.

Nar je prilično funkcionalan u pogledu upotrebe, odnosno može se koristiti i za pripremu glazure za pečenu piletinu ili pečeni krompir. Tokom zimskih meseci takođe možete napraviti prilično ukusan i mirisni čaj od kore nara.

Kruške

Gotovo da nema osobe koja ne voli da jede sočne i mirisne kruške. One su idealno voće za zimske mesece, a istovremeno ih je lako naći u prodavnicama u ovo doba godine. Poput jabuka, mogu se karamelizirati i postati neverovatno ukusne.

Ako volite da jedete domaću pitu, onda sledeći put možete da napravite pitu sa kruškama, koje savršeno dopunjuju ukus peciva. Od ovog voća možete napraviti razne slatko-kisele soseve, koji se savršeno slažu sa piletinom i svinjetinom, kao i sa povrćem.

Ako ste odlučili da ih kuvate, onda je najbolje da se zaustavite na tvrdim sortama Boske i Anžu. Za salate je najbolje izabrati azijske kruške, jer imaju vrlo nežnu teksturu i mogu se jesti čak i samo tako.

Imajte na umu da se kruške prilično brzo kvare, pa je važno da ih odmah pojedete.

Kruške su savršeno zimsko voće

Uvek jedite dovoljno voća, jer jača vaš imuni sistem, a ujedno je i pravo skladište raznih vitamina, minerala i mikro elemenata koji su veoma korisni za naše zdravlje. I zapamtite da pored raznovrsne ishrane treba da vodite i aktivan životni stil i redovno vežbate kako biste uživali u dobrom zdravlju.

A u međuvremenu učinite svoj život slađim uz naše recepte za kolače sa kruškama, poširane kruške ili salate od nara.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest