Nar je jedna od najstarijih biljaka, koje je čovek kultivisao. Njega su ljudi gajili još pre četiri hiljada godina u Persiji, gde je imao veliki značaj za ishranu čovečanstva, naravno uz žitarice, med, smokvu, grođže i maslinu.
Kasnije su Feničani preneli nar u Sredozemlje. U starom Rimu čak su ga i nazivali feničanskom jabukom, jer su njegovom postojbinom smatrali Kartaginu.
Nar ima izuzetan ukus i lekovita svojstva. On je pravi vitaminsko-mineralni kompleks, koji sadrži sve što je neophodno za organizam čoveka.
Redovna upotreba soka od nara izbacuje parazite iz čovekovog organizma, zaustavlja dijareju, dezinfikuje usta i grlo, može da zameni insulin, da pomogne telu da eliminiše radijaciju, smanjuje krvni pritisak i zaustavlja upale.
Pripremanje soka od nara je malo teže, nego što zvuči na prvi pogled, zbog toga što plod ima zrnastu strukturu. Za biste iscedili sok od nara, treba da ga najpre pažljivo zgnječite rukama, i da nakon toga jednostavno napravite rupu, kroz koju će sok poteći.
Možete to učiniti i cediljkom za citrusne plodove. Sok od nara i zrna nara imaju široku primenu u kulinarstvu, kao ukras za kolače, pri pripremanju salata, jela sa mesom i td.
Komentari