Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Ulje kima - koristi i primena

Ulje kima - koristi i primena

Ulje od kima - koristi i primena

Kim je jedna od najkorisnijih biljaka i začina. On ima veoma izraženu aromu i u nekim krajevima je poznat kao kimel, divlji anis, divlji komorač.

Kim je biljka koja je višegodišnja biljka iz porodice Štitare. Ne treba da mešate kim sa kuminom - pogledajte razliku između kima i kumina. Kim ima dosta dugu istoriju koja počinje još 1500. godine pre nove ere.

Kim se koristi kao začin u masnoj hrani i onoj koja se teško vari, hrani kao što je svinjsko meso, guščije, šačije, jela sa kupusom, cveklom. Međutim, treba paziti koliko začina dodajete, jer ima izražen i bogat ukus i ne treba preterivati.

Kim se koristi i u pravljenju kobasica ili konzervi sa mesom.

Preporučuje se ako imate probleme sa varenjem, da pijete čaj od kima kod ručate ili večerate.

Čaj od kima

U ovom članku ćemo bratiti pažnju na to koje su korisi kima i ulja koje se pravi od njega. Arome koje su sadržane u kimu stimulišu laktaciju ili tačnije rečeno - odvajanje mleka, što pomaže ženama koje porodilje i doje.

Kim pomaže i kod gasova, što sprečava njihovo stvaranje. Takođe pomaže i kod bolova u želucu i problema sa gastrointestinalnim traktom. U začinu kimu nalaze se veoma važne komponente koje možete nabaviti putem eteričnog ulja od kima.

Koristi kima i ulje od kima

- Kim je dokazao da veoma dobro utiče na sistem za izlučivanje. Takođe, kim ima protivupalno dejstvo;

- Kim pomaže kod infekcija disajnih puteva;

- Pomaše kod veoma upornog kašlja, bronhitisa, bronhialne astme;

- Ulje kima pomaže u smanjivanju svakog fizičkog bola.

Ulje kima se koristi, zato što ima mnogo terapeutskih efekata. Ono takođe pomaže da se smanji fizička i psihička napetost i pomaže u smanjivanju stresa.

Eterično ulje kima deluje tonizirajuće na organizam, a takođe i čisti telo od nagomilanih tokstina. Ovo ulje pomaže i u usporavanju starenja kože. Zbog svog velikog antiseptičkog delovanja, ulje od kima je veoma pogodno za inficirane rane, modrice i gljivice.

Ulje od kima pomaže u borbi sa glistama, tako što sprečava njihovu pojavu. Kim, kao i maslac ili čaj napravljeni od njega, stimulišu imunitet. Pomažu u ublažavanju nadutosti stomaka. Takođe pomažu i kod grčeva. Kim takođe pomaže da se poboljša apetit.

Ulje od kima može da pomogne i kod žuljeva, rana ili čireva. Preporučuje se i osobama koje imaju zatajenje jetre, osobama koje imaju probleme sa varenjem ili nemaju apetit.

Kim začin

Preporučena upotreba ulja kima je sledeća:

- Ako imate probleme sa varenjem, utrljajte nekoliko kapljica ulja na želudac i stomak u smeru kazaljke na satu, i ovo se radi tokom tri nedelje;

- Ako želite oralno da uzimate ulje kima, onda prvo treba da se konsultujete sa lekarom;

Ulje kima takođe pomaže kod čireva. Pomaže i kod masne kože, tako što je balansira i zateže. Može se koristiti i kod upale grla, tako što se prave inhalacije sa njim.

Ulje kima se razređuje u odnosu 1:20 za upotrebu na telu i 1:40 za potrebu na koži lica.

Ulje kima umiruje nerve i psihički umor.

Pogledajte još koristi ulja kumina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest