Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Ulje konoplje - koristi i primena

Ulje konoplje - koristi i primena

Viktoria NeikovaViktoria Neikova
Početnik
301266
Koristi od ulja konoplje

Konoplja je bila jedna od prvih biljaka koje je čovek uzgajao. Njeno ulje ima jedinstven sastav, zahvaljujući kojem se koristi kao lek, hrana, energent i koristi se u građevinarstvu i tekstilnoj industriji. Evo koje su koristi i primene ulja konoplje:

Koristi za zdravlje i varenje hrane

Ulje konoplje deluje efikasno kod bolesti srca i krvnih sudova. Deluje preventivno protiv proširenih vena, kao i protiv zgrušavanja krvi. Ima dokazane koristi u prisustvu dijabetesa, jer sadrži značajno malo šećera i ugljenih hidrata.

Ulje konoplje je takođe snažan imunostimulans, zahvaljujući omega-3 i omega-6 masnim kiselinama koje su deo njega. Osim toga, ulje uspešno snižava nivo holesterola, ubrzavajući metaboličke procese i efikasnije razgrađujući masti.

Još jedna ključna korist od ulja konoplje je da efikasno održava hormonsku ravnotežu uz pomoć linolenske kiseline, koja je njegov deo. Masne kiseline konopljinog ulja takođe jačaju strukturu ćelijskih membrana, sprečavajući uništavanje mijelinskog omotača nervnih ćelija.

Koristi za kožu i kosu

Konopljino ulje se nalazi u mnogim šamponima, balzamima i maskama za kosu. Ubrzava rast kose, sprečava opadanje i deluje preventivno protiv peruti. Ulje konoplje se takođe koristi na koži, poravnavajući je i ima efekat hidratacije. Ima lekovito dejstvo protiv akni, psorijaze, ekcema i drugih problema.

Primena ulja od konoplje

Primena u prehrambenoj industriji

Ulje konoplje ima široku primenu u kulinarstvu u obliku dodatka ishrani ili preliva za salatu. Ulje ima dragocene kvalitete ukusa i zbog ravnoteže omega kiselina u svom sastavu, izuzetno je korisno kao namirnica za vegetarijance.

Primena u industriji goriva

Ulje konoplje se može koristiti kao biodizel jer je bezopasna zamena za naftu. Ulje konoplje je netoksično i ne šteti životnoj sredini.

Primena u proizvodnji boja

Ulje konoplje se može koristiti u proizvodnji boja jer je bezbedno i ima mnogo niži nivo štetnih emisija od boja proizvedenih od naftinih derivata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest