bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Kako da napravimo sprej od belog luka i za šta pomaže

Kako da napravimo sprej od belog luka i za šta pomaže

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
742
Sprej od belog luka

Beli luk ne samo da se smatra jednim od najčudesnijih prirodnih lekova koji pomaže da se izborite sa nizom problema kao na primer opadanjem kose, prehladama, jača imunitet, već takođe čak može da se koristi i u bašti protiv štetočina.

Još u prošlosti naši preci su znali mnoštvo koristi belog luka kao na primer da je on čak efikasno sredstvo za jačanje srčanog sistema.

Kako da napravimo sprej od belog luka?

Primena belog luka je crlo piroka u profilaktičke svrhe, počinjući od kulinarstva i završavajući lečenjem različitih oboljenja, kao i kod njihove profilaktike. Nije se samo eto tako on od davnina smatrao simbolom dugovečnosti, s obzirom na to da je prava zdrava bomba zbog mnoštva svojih korisnih materija i mikroelemenata u sastavu.

Potrebni sastojci:

- 1 srednji limun;

- 4-5 čenova belog luka;

- 100 ml čiste vode.

Isecite limun zajedno sa kožom veoma sitno, a nakon toga dodajte izrendane čenove belog luka u njega u vodu. Stavite ga na hladno i tamno mesto na 24 sata, a nakon toga možete da ga koristite kao sredstvo za zaštitu od prehlada. Međutim, važno je da ga čuvate u frižideru, a ne na suncu na primer.

Sprej od belog luka protiv štetočina u bašti

Recept broj 1

- 1 glavica belog luka;

- 4 šolje (800 mililitara) vode;

- 2 supene kašike (30 ml) tečnog sapuna.

Recept broj 2

- 4 šolje (800 mililitara) vode;

- 1 glavica oguljenog belog luka;

- 1 mala glavica oguljenog luka;

- 1 kašičica (2 grama) čili u prahu;

- 1 supena kašika (15 ml) tečnog sapuna za suđe.

Oba spreja su veoma efikasna kod štetočina u bašti, tako što možete hrabro da ih koristite, zato što su ne samo ekonomični, nego i u potpunosti bezopasni za vas.

Koristi spreja od belog luka
Kako da napravimo sprej od belog luka i za šta pomaže
Fotografija: HBILICE/ pixabay.com

Sprej od belog luka je veoma koristan za naš organizam, tako što on može da se primenjuje za:

1. Jednokratno kod posećivanja mesta gde može da ima mnogo obolelih od različitih respiratornih oboljenja, kao na primer lekarskih kabineta, koristeći ga kao ekstremno sredstvo zaštite;

2. Svakodnevno u zoni prehlada i akutnih respiratornih virusnih oboljenja;

3. Protiv opadanja kose ako imate takav problem;

4. Za povećavanje imuniteta;

5. Možete da ga koristite i za začinjavanje vaših jela;

6. Protiv štetočina u vašoj bašti tako što je sprej od belog luka najefikasniji kod lisnih vaših, skakavaca, nekih vrsta gusenica, mrava, gljvičnih komaraca; moljaca, belih muva, termita i niza drugih insekata.

Ako ćete ga koristiti kao imunostimulator ili zaštitno sredstvo u sezoni prehlada, onda je važno da nemate individualnu intoleranciju na beli luk, zato što u tom slučaju ovaj sastojak je za vas zabranjen. Takođe je važno da nemate sklonost ka krvarenju iz nosa, zato što u tom slučaju ponovo se ne preporučuje da koristite sprej.

Kao što i sami vidite, primena domaćeg spreja od belog luka je dosta široka, tako što on pomaže kod niza problema. Ovo nikako nije čudno imajući u vidu izuzezno bogat sadržaj belog luka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest