Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Zašto da ne stavljate vruću hranu u frižider?

Zašto da ne stavljate vruću hranu u frižider?

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
741
Zašto da ne stavljate vruću hranu u frižider

Svi volimo da se prepustimo kulinarskim iskušenjima koje smo sami napravili, ali nakon toga dolazi i pitanje pravilnog čuvanja naših jela.

Naravno da je frižider najbolje mesto za to, ali da li treba prvo da sačekamo da se jelo ohladi i nakon toga da je već stavimo, Sve ovo je važno, zato što u protivnom slučaju možete da pokvarite frižider i u hrani da se pojave štetne bakterije.

Zašto da ne stavljate vruću hranu u frižider?

U našoj užurbanoj svakodnevici često moramo da kuvamo večeru. Veći deo ljudi čeka da se jelo ohladi, a upravo pre nego što ga stave u frižider. Međutim, ponekad svako može da pogreši i da stavi još vruće jelo pa će se tako vremenom frižider oštetiti.

Tome su nas učile još naše majke i bake, ali da li je tako u stvarnosti?

Da, to važi i do dan danas, ali postoji jedno malo pojašnjenje. Ako vaš frižider ima funkciju za hlađenje hrane, naime Nо Frost ili GRUB, onda možete mirno da stavljate čak i vruća jela u frižider.

Zašto da ne stavljate vruću hranu u frižider?

Nažalost, oni su još uvek dosta skupi, i daleko od toga da svi imaju posldnji model takvog uređaja u svom domu. Upravo zbog toga može da se kaže da je kod većine frižidera ovo u potpunosti zabranjeno.

Generalno, važno je da utvrdite to još prilikom kupovine uređaja, ali i da pročitate instrukcije za upotrebu gde takođe piše da li vaš frižider ima funkciju za stavljanje vrićeg u njega. Međutim, ako vaš beli prijatelj ne poseduje takve pametne funkcije, ona možete da se suočite sa sledećim problemima.

1. Frižider može da počne da se odmrzava;

2. Problemi sa kompensorom;

3. Povećavanje računa za struju;

4. Frižider će se mučiti;

5. Proizvodi mogu da se pokvare, s obzirom na to da se stvara kondenz.

Međutim, sigurno se pitate i zašto postoji ta zabrana, kao i iz kog razloga ne možete da stavljate vriće u svoj frižider. I tako, kao što znamo njegov sistem za hlađenje su zapravo cevi kroz koje freon najčešće prolazi. Kod normalnog rada uređaja on realno radi samo 10.15% od vremena, ali ako počnete da stavljate redovno vruće stvari, on tako bukvalno počinje da se muči i da radi duže. Na taj način značajno se skraćuj njegovo trajanje.

Drugi razlog je to što se tako stvara kondenzacija, koja se nagomilava po unutrašnjim zidovima uređaja tako što se na taj način značajno narušava rad frižidera. Realno tako motor počinje da se preopterećuje, što značajno skraćuje život vašem belom prijatelju. Upravo zbog toga ne treba da stavljate vruću hranu u vaš frižider ako ne želite da se on ošteti.

Na osnovu svega ovoga možemo izvući logičan zaključak da pre nego što stavimo hranu u frižider, sledi da je ohladimo do sobne temperature kako se uređaj ne bi oštetio. Maksimalna temperatura vaših jela treba da bude 30-35 °C, s obzirom na to da u protivnom slučaju se smanjuje eksplotacioni život vašeg frižidera.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest