Jesen je vreme za domaće spremanje, usoljavanje i konzervisanje turšija i zimnice. Uz dobro poznate komponente kiselih krastavčića i marinada koje uključuju biber, piment, karanfilić i mirođiju, ima i drugih koji mogu osoljavanju da dodaju specijalan ukus i da poboljšaju njegov kvalitet - aromatični listovi.
Za zimnicu su najpopularniji listovi crne ribizle i višnje. Mnogi ih dodaju prilikom konzerviranja paradajza ili krastavaca.
Listovi višnje
Zbog visokog sadržaja tanina, list višnje je u stanju da proizvodu da čvrstinu, snagu i blagu aromu. Obično se preporučuje da se dodaju od tri do deset listova u teglu od 3 litre. Aromatično slatko od crne ribizle takođe se kuva sa listom od višnje.
List crne ribizle
Sadrži eterična ulja, fitoncide i neke tanine koji poboljšavaju ukus, teksturu i čuvanje proizvoda. Prijatan miris lista crne ribizle dobro apsorbuju kiseli krastavčići i marinade.
Oni se koriste i kao začin za mariniranje povrća. U ovom slučaju preporučuje se da se koriste sveže otkinuti mladi listovi u sredini lete, a ne tokom jeseni kada listi postaju stari.
Sladak konzervirani paradajz
Biće vam potrebno 2 kg paradajza, 1.5 litara vode, 100 ml sirćeta, 200 g šećera, 3-5 lovorovih listova, piment i crni biber, 3 karanfilića i semenke mirođije, listovi višnje i crne ribizle.
Dobro operite paradajz i osušite ga. Sterilizujte tegle i poklopce. Stavite paradajz u tegle i odmah ga zalijte vrelom vodom, pokrijte i ostavite na 15 minuta.
Prospite vodu iz tegli u šerpu, dodajte sve ostale sastojke sa izuzetkom sirćeta i kuvajte 2-3 minute.
Dodajte sirće i sipajte vruću marinadu u tegle i zatvorite ih. Nakon toga okrenite i uvijte toplom krpom ili ćebetom.
Komentari