bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Hrana koja pomaže iskašljavanje

Hrana koja pomaže iskašljavanje

Diana AndrovaDiana Androva
Kuvar
81923
Hrana za iskašljavanje

Lekove za iskašljavanje najčešće srećemo u obliku tečnog sirupa koji omekšava sekret i pomaže u njegovom uklanjanju kroz usta dok kašljete. Na taj način vaše grudi se čiste od zapušavanja uzrokovanih šlajmom.

Postoji i neka hrana koja ima iskašljavajuće dejstvo, s obzirom na to da pomaže u uklanjanju šlajma iz disajnih piuteva. U ovom članku sa vama ćemo podeliti ova domaća sredstva.

Kod zapušavanja grudi ljudi često imaju poteškuće sa disanjem i težinu zbog nagomilanih ispljuvaka i sluzokože u plućima i disajnim putevima. Ovo ograničava ulazak vazduha u pluća.

Razlozi za zapušavanje grudi su prehlade, grip, alergije i astma. Međutim, ovo može i da bude zbog nekih ozbiljnih stanja kao što pneumonija, tuberkuloza i rak pluća i dr. Treba da postoji uklanjanje ispljuvaka i sluzokože iz pluća kroz kašalj kako bi se ublažilo stanje.

Evo nekoliko efikasnih domaćih sredstava za uklanjanje ispljuvaka iz disajnih puteva.

Pileća supa

Smanjuje upalu u plućima i ublažava zapušenje u grudima. Crni biber u pilećoj supi smanjuje proizvodnju ispljuvaka u plućima. On takođe pomaže u eliminisanju sluzokože kroz kašalj.

Limun i med

Med ubija bakterijsku infekciju u disajnim putevima. Pomešajte malo meda sa krečnom vodom i popijte. Ovo će takođe potisnuti kašalj. Ovo je jedno od najboljih domaćih sredstava za preopterećenje grudi.

Sladić

Čaj od sladića za iskašljavanje

Deluje kao prirodni preparat za iskašljavanje i pomaže kod izbacivanja sluzokože i ispljuvaka iz pluća. Ima i umirujuć efekat na grlo. Možete da pijete čaj od korena sladića dva puta na dan.

Med i crni biber

Mešavina od meda i crnog bibera pomaže u rastvaranju ispljuvaka u grudima i njihoco lako uklanjanje kroz kašalj. Med ima antiseptička svojstva što pomaže da eliminišemo infekciju. Pomešajte jednu kašičicu crnog bibera u prahu i med kako biste oblikovali pastu i uzimajte ovo tri puta na dan.

Peršun

Peršun pomaže u rastvaranju i razgrađivanju debelih ispljuvaka tako što na taj način olakšava njihovo uklanjanje iz pluća kroz kašalj.

Luk

Možete da ga jedete sirovog ili nakon kuvanja. On je efikasan za ublažavanje zapušaka u grudima. Ona ispljuvke čini tankima, razgrađujući ih tako da lako mogu da izlaze kroz kašalj.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira pomaže za iskašljavanje

Smanjuje upalu pluća i ubija bakterijsku infekciju disajnih puteva. Takođe pomaže u razgrađivanju ispljuvaka i njihovom lakom uklanjanju. Čaj od đumbira je jedno od jednostavnih domaćih sredstava koji pomažu u ublažavanju preopterećenja grudi od ispljuvaka.

Sok od limuna sa solju

Pomešajte malo soli u šolji vruće vode i dodajte limunov sok u njoj. Pomaže u borbi sa infekcijom tako što jača imunitet s obzirom na to da sadrži vitamin C. Takođe, pomaže u razgrađivanju šlajma i čini ih tankim.

Pripremanje pare sa uljem od eukaliptusa

Udisanje pare će očistiti disajne puteve i razgradiće debelu sluzokožu u plućima. Pomaže u lakšem odstranjivanju šlajma kroz kašalj i dosta ublažava zapišavanje u grudima. Ulje eukaliptusa ubija bakterijsku infekciju u plućima.

Crna kafa

Ublažava zdapišavanja u grudima zbog napada astme. Treba da pijete dve šolje jake kafe kako biste osetili olakšanje. Nemojte piti previše mnogo, s obzirom na to da kofein može da poveća krvni pritisak.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest