bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Ulje od cveta jorgovana - lekovita svojstva i upotreba

Ulje od cveta jorgovana - lekovita svojstva i upotreba

Maria SimovaMaria Simova
Autor
215604
Ulje od cveta jorgovana - lekovita svojstva i upotreba

Nemoguće je zaboraviti magični miris jorgovana koji oduzima dah! Nežni i slatkasti miris procvetalih prolećnih vrtova ispunjava nas prijatnim osećanjima.

Ali ne znaju svi o lekovitim svojstvima cveta jorgovana. On je u stanju je da pomogne organizmu da se nosi sa mnogim bolestima.

Lekovita svojstva jorgovana su odavno poznata u narodnoj medicini. Obilno je rastao u vrtovima aristokrata Osmanskog carstva i veruje se da je jorgovan upravo tada počeo da se koristi u lekovite i svrhe pripreme mirisa i prafema.

Sadrži veliku količinu askorbinske kiseline, eteričnih ulja i flavonoida, koji pozitivno deluju na organizam. Jorgovan je odličan antipiretik, ima antiinflamatorno i analgetsko dejstvo. Od njega se prave čaj, ulje, obloge i melemi koje vrlo dobro pomažu kod reumatizma, reumatoidnog artritisa, radikulitisa, kurjih očiju i gihta.

Nažalost, ulje jorgovana je gotovo nemoguće kupiti čak ni u specijalizovanim prodavnicama. Ali možete ga lako pripremiti sami.

Domaće ulje jorgovana

ulje od jorgovana

Cvet bi trebalo ubrati u šumskom parku ili izvan grada - dalje od industrijskih područja i prašnjavih puteva.

Trebaće vam: sveži cvetovi jorgovana, biljno ulje bez mirisa, tegla od jednog litra sa poklopcem (staklena), čista gaza.

Pažljivo odvojite cvetove od stabljika i njima napunite teglu. Zagrejte biljno ulje na 40 stepeni i napunite teglu njime tako da pokriva cvet jorgovana. Zatvorite teglu poklopcem i ostavite da sve sazri 2 dana.

Procedite ulje kroz gazu i dobro iscedite cvetove. Ponovo zagrejte ulje i dodajte novi deo cvetova, ostavite da odstoji. Ponavljajte postupak dok ne dobijete aromatično ulje.

Trljajte ulje na čelo i slepoočnice kod migrene, masirajte bolesne zglobove od reumatizma. Pokušajte da ulje dodate kremi, losionu, šamponu i regeneratoru - obogatićete svoju kozmetiku najšarmantnijom aromom i vrednim supstancama.

Danas savremeni travari i dalje koriste ulje jorgovana za lečenje osipa, opekotina od sunca, sitnih posekotina i ogrebotina, drugih kožnih bolesti poput bubuljica, akni. Ako ulje dodate deterdžentima, čisti miris jorgovana ispuniće vaš dom.

Ovo ulje leči bronhitis, prehladu, upalu grla, grip, koristi se udisanjem. Jorgovan ublažava stres i sve vrste nervnih poremećaja.

Pogledajte još primena jorgovana u kuhinji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest