Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Klasični načini za sečenje krompira

Klasični načini za sečenje krompira

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
216
Klasični načini za sečenje krompira

Teško ćete naići na evropski restoran koji nije dao posebno mesto krompiru u svom meniju:

- pomfrit;

- sotirani krompir;

- glazirani krompir;

- krompir na roštilju;

- dinstani krompir itd.

Osnovno pravilo u pripremi skoro svih recepata sa krompirom je pre svega oljuštiti ga i oprati hladnom vodom.

Međutim, morate obratiti još više pažnje na pravilno rezanje krompira. Ovo je razlog zašto vas ovde upoznajemo sa klasičnim načinima sečenja krompira.

Krompir iseckan na štapiće

Pomfrit (Pommes frites)

Pommes frites

Ovo je nama poznati pomfrit, koji bi prema mišljenju stručnjaka trebao biti dugačak 5-6 cm i debeo oko 8 mm. Radi vaše udobnosti, prodavnice nude i aparate dizajnirane posebno za sečenje takvog krompira.

Pommes paille

U prevodu ovo znači slama od krompira, jer su štapići krompira vrlo tanki i seku se posebnim uređajem, rendetom ili mandolinom.

Pommes allumettes

Ovako isečen krompir je veličine palidrvca. Nećete moći sami da ih isečete kod kuće, ali da biste se podsetili o kakvom krompiru govorimo, dovoljno je da otvorite pakovanje čipsa pripremljenog od ovako rezanog krompira.

Krompir iseći na kockice

Pommes Pont-Neuf

Pommes Pon-Neuf

Ovako isečen krompir dugačak je oko 5 cm i debeo oko 2 cm. Ovaj način sečenja krompira nije baš uobičajen kod nas, ali je u mnogim drugim zemljama uobičajen.

Pomment Parmentier

Ovo su prilično male kocke krompira dimenzija oko 8 mm. Sličnu tehnologiju sečenja koristimo, na primer, u pripremi klasične musake.

Pommes Maxime

Veličina ovih kockica krompira je 1, 5 cm / 1, 5 cm.

Krompir, sečen na kolutove

Pommes boulangere

Pommes Boulangere

Krompir se seče na kriške debljine oko 3-4 cm.

Pommes Savoyard

Kolutovi krompira isečeni na ne više od 2 mm debljine. Koriste se za pripremu standardnog čipsa.

Pommes gaufrettes

Kao što ime govori, ovaj krompir se seče na vrlo tanke kriške, pa još uzdužno i poprečno tako da podseća na gofrete.

Kriške krompira

Pommes nature

Ove kriške krompira su dugačke oko 4 cm.

Pommes nature

Pommes chateau

Nešto duže kriške krompira dužine 5 cm.

Pommes fondant

Među njegovim predstavnicima mnogo duže kriške krompira dužine oko 6-7 cm.

Kuglice od krompira

Pommes noisettes

Ove kuglice od krompira imaju prečnik od 2 cm i klasika su među kuglicama od krompira.

Pariski pomfrit

Pommes Parisienne

Pommes Parisienne

Nešto veće kuglice krompira prečnika oko 2, 5 cm, koje po ukusu nisu inferiorne u odnosu na gore navedene.

Kao zaključak

Takođe ćemo dodati da postoje vrste krompira ili tehnike pripreme krompira kada se, osim pranja, od vas ne zahteva ništa drugo, čak ni da ga oljuštite.

Tipičan primer su mali mladi krompirići, koji su ukusniji sa kožom ili pečeni ceo krompir umotan u aluminijumsku foliju, koji zahvaljujući ljusci dobija tako prijatan dimljeni ukus.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest