Teško ćete naići na evropski restoran koji nije dao posebno mesto krompiru u svom meniju:
- pomfrit;
- glazirani krompir;
- krompir na roštilju;
- dinstani krompir itd.
Osnovno pravilo u pripremi skoro svih recepata sa krompirom je pre svega oljuštiti ga i oprati hladnom vodom.
Međutim, morate obratiti još više pažnje na pravilno rezanje krompira. Ovo je razlog zašto vas ovde upoznajemo sa klasičnim načinima sečenja krompira.
Krompir iseckan na štapiće
Pomfrit (Pommes frites)
Ovo je nama poznati pomfrit, koji bi prema mišljenju stručnjaka trebao biti dugačak 5-6 cm i debeo oko 8 mm. Radi vaše udobnosti, prodavnice nude i aparate dizajnirane posebno za sečenje takvog krompira.
Pommes paille
U prevodu ovo znači slama od krompira, jer su štapići krompira vrlo tanki i seku se posebnim uređajem, rendetom ili mandolinom.
Pommes allumettes
Ovako isečen krompir je veličine palidrvca. Nećete moći sami da ih isečete kod kuće, ali da biste se podsetili o kakvom krompiru govorimo, dovoljno je da otvorite pakovanje čipsa pripremljenog od ovako rezanog krompira.
Krompir iseći na kockice
Pommes Pont-Neuf
Ovako isečen krompir dugačak je oko 5 cm i debeo oko 2 cm. Ovaj način sečenja krompira nije baš uobičajen kod nas, ali je u mnogim drugim zemljama uobičajen.
Pomment Parmentier
Ovo su prilično male kocke krompira dimenzija oko 8 mm. Sličnu tehnologiju sečenja koristimo, na primer, u pripremi klasične musake.
Pommes Maxime
Veličina ovih kockica krompira je 1, 5 cm / 1, 5 cm.
Krompir, sečen na kolutove
Pommes boulangere
Krompir se seče na kriške debljine oko 3-4 cm.
Pommes Savoyard
Kolutovi krompira isečeni na ne više od 2 mm debljine. Koriste se za pripremu standardnog čipsa.
Pommes gaufrettes
Kao što ime govori, ovaj krompir se seče na vrlo tanke kriške, pa još uzdužno i poprečno tako da podseća na gofrete.
Kriške krompira
Pommes nature
Ove kriške krompira su dugačke oko 4 cm.
Pommes chateau
Nešto duže kriške krompira dužine 5 cm.
Pommes fondant
Među njegovim predstavnicima mnogo duže kriške krompira dužine oko 6-7 cm.
Kuglice od krompira
Pommes noisettes
Ove kuglice od krompira imaju prečnik od 2 cm i klasika su među kuglicama od krompira.
Pariski pomfrit
Pommes Parisienne
Nešto veće kuglice krompira prečnika oko 2, 5 cm, koje po ukusu nisu inferiorne u odnosu na gore navedene.
Kao zaključak
Takođe ćemo dodati da postoje vrste krompira ili tehnike pripreme krompira kada se, osim pranja, od vas ne zahteva ništa drugo, čak ni da ga oljuštite.
Tipičan primer su mali mladi krompirići, koji su ukusniji sa kožom ili pečeni ceo krompir umotan u aluminijumsku foliju, koji zahvaljujući ljusci dobija tako prijatan dimljeni ukus.
Komentari