Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Klasični sosovi za ribu

Klasični sosovi za ribu

Irena LazarovaIrena Lazarova
Početnik
13
Sosovi za ribu

Da bi jelo od ribe bilo još ukusnije i nezaboravno, predložićemo vam nekoliko recepata za klasične sosove sa kojima ćete iznenaditi goste i svoju porodicu.

Blago pikantan sos za ribu

Potrebni sastojci: 1 limun, 1 pomorandža, 1 kašičica suvog senfa, 6 kapljica Tabasko sosa ili prstohvat ljute aleve paprike, prstohvat soli, 100 mililitara porto vina, 115 grama želea od crne ribizle.

Način pripreme: Polovina kore limuna i pomorandže se oguli i sitno se izrenda. Blanšira se u ključaloj vodi otprilike 5 minuta, a nakon toga se provedi, ohladi se u hladnoj vodi i ponovo se procedi.

Sok od limuna i pomorandže se iscedi u malu posudicu. U njih se dodaje senf, Tabasko sos (ili ljuta aleva paprika), so i mešajte otprilike minutu-dve. U smesu dodajte porto vino i žele. Ostavite da vri otprilike 5 minuta - dok se žele ne rastvori. Procedite sos i za kraj dodajte koru limuna i pomorandže. Sos može da bude poslužen kako topao, tako i hladan.

Riba u sosu

Kanarski sos za ribu

Potrebni sastojci: 1 sazreli avokado, 4 čena belog luka, 1 supena kašika limunovog soka, 2 žumanca, 100 mililitara maslinovog ulja, so, mleveni crni biber, prstohvat šećera, prstohvat ljute paprike po želji.

Način pripreme: Ogulite avokado i isecite ga na kockice. Beli luk takođe treba da se oguli. Pasirajte sve sastojke pomoću blendera ili pasatora dok se ne dobije kremasta smesa.

Skordalija sos od belog luka

Potrebni sastojci: 8 čenova belog luka, 250 grama prezli, 120 mililitara maslinovog ulja, 70 mililitara vinskog sirćeta, 1 kašičica soli.

Način pripreme: Ispresujte beli luk i u njega dodajte so i prezle. Mešajte dok se ne dobije gusta kaša. Dodajte maslinovo ulje i sirće veoma sporo uz neprestano mešanje. Za finale pasirajte.

Riblji sosovi

Bešamel sos

Potrebni sastojci: 3 supene kašike brašna, 3-4 kašike ulja, 3 šolje svežeg mleka i so po ukusu.

Način pripreme: Pripremite svetlu zapršku od brašna i ulja, a nakon toga je razredite svežim mlekom, uz brzo i neprestano mešanje dok se ne dobije gladak sos. Posolite sos i ostavite ga da vri na tihoj vatri otprilike 7 minuta. Ako želite možete da ga začinite i sa 2 žumanca.

Pogledajte i druge isprobane recepte za sosove za ribu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest