Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Klasični italijanski sosevi za makarone

Klasični italijanski sosevi za makarone

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
482
Klasični italijanski sosevi za makarone

Italijani su sdali mnogo svetu, i uz sve to odlična jela za koja smo im bezkrajno zahvalni. Kada izuzmemo picu, sa čistom savešću možemo reči da su testenine jedno od najvećih postignuća u kulinarstvu, srećom, to se može pripremiti i kod kuće.

Za to nam je osim testenine potreban i zasita dobar sos za testeninu, koji će jelu dati italijanski karakter.

Danas ćemo vam predstaviti nekoliko klasičnih italijanskih soseva za makarone, koje takođe možete kosiriti za različitu pastu, na primer pene ili farfale.

Bolonjeze

Bolinjeze sos sa ponosom nosi titulu amblema italijanske kuhinje. Da biste ga napravili savršeno, potreban vam je 1 veliki luk, sitno iseckan. 50 g maslaca, 150 g slanine, sitno iseckane, 1 šargarepa, isečena na kockice, 250 g kuvanog telećeg mesa, sitno isečenog, 2 šolje telećeg bujona /2 kockice/, 250 g oljuštenog paradajza/paradajz pire, 1/2 vinske čaše crvneog vina, prstohvat indijskog oraha. 150 g izrendanog parmezana.

Način pripreme: Propžite slaninu u mslacu u velikom tiganju sa debelim dnom, dodajte šargarepu, luk i dinstajte, mešajte oko 6-8 minuta. Pojačajte temepraturu, dodajte meso i nastavite da mešate, dodajte paradajz pire ili sitno iseckan paradajz. Stavite vino, začine, so i biber. Smanjite temperaturu i ostavite smesu da se kčrka oko 2 sata, postepeno dodajte bujon.

Karbonara

Sos Karbonara za makarone

Da biste napravili čarobni sos Karbonara, potrebno vam je 100 g slanine, sitno iseckane, 4 jaja. 100 g rendanog parmezana, 1 1/4 šolje pavlake, biber.

Način prirpeme: Propržite komade slanine u tiganju sa debelim dnom dok ne postane providno. Umutite jaja, pavlku i parmezan u posudi i dodajte u slaninu. Neprestano mešajte dok se ne zgusne. Završite sa nekoliko prstohvata bibera.

Milaneze

Sos Milaneze

Potrebni sastojci: 1 mala glavica luka, 2 čena belog luka, 100 g šunke, 200 g telećeg mlevenog mesa, 100 g pečuraka, 200 g paradajza iz konzerve, 1 šargarepa, 300 ml belog vina, 50 ml pavlake.

Način pripreme: U tiganju propržite povrće nekoliko minuta dok ne omekša. Nakon toga dodajte mlevno mesos - cilj je da se izdrobi na male komade. Prelijte vinom, pavlakom i dodajte isečeni ili pasirani paradajz iz konzerve. Poklopite i ostavite da vri na tihoj vatri 30 minuta. Dodajte sitno isečene pečurke i šunku i kuvjate još 10 minuta.

Marinara

Sos Marinara za makarone

Potrebni sasjtoci: 1 glavica luka, sitno iseckana, 1 tegla /500 g/ paradjaza, 2 čena belog luka, 1/2 šolje crvenog vina, 1 tegla školjki, 2-3 lignje, isečene na krugove, 1/4 maslinovog ulja, origano, bosiljak, so, biber.

Način pripreme: Propržite sitno iseckani luk i izgnječen beli luk u dubokom tiganju. Mešajte 3-4 minuta i dodajte paradajz, začine i vino. Nakon što se sos zgusne dodajte školjke i lignje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest