Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Klasični sosovi za piletinu

Klasični sosovi za piletinu

Sosovi za piletinu

Odgovarajući sos može čak i obično pečeno pile da pretvori u prijatan gastronomski užitak. Sosevi sa belim vinom, aromom limuna, belim lukom ili pak majonezom i maslacem su klasika u žanru, u koji smo odlučili da dodamo neke druge sastojke sa jednom namerom da pojačamo aromatičnu ekstravaganciju u tanjirima.

Sos sa belim vinom, maslacem i vlašcem

Potrebni sastojci:

1/3 čaše sitno iseckanog luka, 1/2 šolje pilećeg bujona, 1/4 šolja suvog belog vina, 2 supene kašike belog vinskog sirćeta, 2 supene kašike maslaca, 2 supene kašike sitno seckanog svežeg vlašca.

Sosovi za pile

Način pripreme:

Tiganj zagrejte na srednju temperaturu i dodajte malo biljnog ulja za kuvanje. U njega stavite sitno iseckan luk da se prži. Sotirajte otprilike 2 minute, često mešajući. U tako pripreman sos sipajte pileći bujon, belo vino i belo vinsko sirće. Smesa treba da proključa. Kuvajte sos dok se ne smanji i tečnost ne ispari u količini istoj kao 1/4 šolje za čaj (oko 5 minuta kuvanja). Smesa treba da skinete sa vatre, promešate sa maslacem i svežim vlašcem.

Sos sa peršunom i pinjolama

Potrebni sastojci:

2 šolje listova svežeg peršuna, 2 supene kašike prepečenih pinjola, 1 i 1/2 supene kašike izrendanog sira Parmidžano Redžano, 1 kašičica hladno ceđenog maslinovog ulja, 1/4 kašičice soli.

Sos od pomorandže

Način pripreme:

Sameljite pinjole. Kombinujte sve sastojke zajedno s njima u kućnom robotu i mešajte dok smesa ne postane glatka.

Sos sa belim lukom, javorovim sirupom i ruzmarinom

Potrebni sastojci:

2 supene kašike maslinovog ulja, 2 čena belog luka - iseckani, 1/4 šolje suvog belog vina, 1/4 šolja pilećeg bujona, 2 supene kašike javorovoh sirupa, 2 supene kašike dižonskog senfa, 3/4 kašičice seckanog svežeg ruzmarina, 1/2 kašičice sveže samlevenog bibera.

Način pripreme:

Sos od majoneza

U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje visokoj temperaturi. U tiganj dodajte mleveni beli luk. Dinstajte do 30 sekundi, neprestano mešajući. Stavite vino, pileći bujon, javorov sirup i dižonski senf, čekajući da provri. Kuvajte dok tečnost ne ispari u količini 1/4 šolje (oko 5 minuta), povremeno mešajući. Sos skinite sa ringle i u njega dodajte ruzmarin i biber.

Sos od majoneza i limunovog soka

Potrebni sastojci:

1/4 šolja majoneza, 2 supene kašike belog sirćeta, 1 kašičica svežeg limunovog soka, 1/2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera, 1/4 kašičica soli, 1 samleven čen belog luka.

Način pripreme:

Zgnječite beli luk tako da pusti svoj sok. U jednu posudu dodajte sve sastojke i dobro promešajte. Sos je gotov.

Sos sa đumbirom, čilijem i marmeladom od pomorandže

Sos sa senfom

Potrebni sastojci:

1 supena kašika izrendanog đumbira, 2/3 šolje pilećeg bujona, 3 supene kašike marmelade od pomorandže, 1 i 1/2 supene kašike soja sosa sa niskim sadržajem soli, 1 i 1/2 supene kašike svežeg limunovog soka, 3/4 kašičice ljutog Čili sosa.

Način pripreme:

U tiganju na srednje visokoj temperaturi zagrejte malo biljnog ulja. Dodajte izrendani đumbir, pržite 1 minut, uz neprestano mešanje. Dodajte i druge sastojke: pileći bujon, marmeladu od pomorandže i soja sos i sačekajte da provri. Kuvajte dok smesa ne postane bogata i gusta. Sos promešajte sa svežim limunovim sokom i ljutim sosom.

Turski sos

Potrebni sastojci:

1/2 šolje istopljenog maslaca, 1/2 šolje brašna, 4 šolje pilećeg bujona, 2 stručka sveže majčine dušice, sokovi iz pečenog pileta, so i mleveni crni biber po ukusu.

Holandeze sos

Način pripreme:

Sakupimo sve sastojke koji će biti potrebni za pripremu ovog sosa. Počnite tako što napravite zapršku od istopljenog maslaca i brašna i ostavite je sa strane. U šerpu sipajte pileći bujon, stručak majčine dušice i sok od pripremljenog pileta i ostavite da provri. Smanjite vatru i ostavite smesu da se polako krčka. Sos kuvajte na slaboj vatri oko 10 minuta dok ne dostigne željenu gustinu.

Sos začinite sa soli i biberom po ukusu, procedite i izvadite stručak majčine dušice.

Sos Holandez

Potrebni sastojci:

3 žumanca, 100 g istopljenog maslaca, dok počne da bubri i da stvara mehuriće, 2 supene kašike limunovog soka, 1/4 kašičica soli, prstohvat belog bibera, 2 supene kašike pilećeg bujona, pola glavice luka, crni biber u zrnu.

Način pripreme:

Isecite luk i kuvajte sa crnim biberom u zrnu. Stavite žumance, limunov sok, skuvani luk, bujon, so i biber u blender. Umutite sve sastojke na velikom ubrzanju oko 30 sekundi. Nakon toga, dok još mutite, polako dodajte istopljeni maslac. Mešajte dok se ne dobije homogena smesa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest