Peljmeni su jedno od najamblematičnijih ruskih jela, koja donekle podsećaju na italijanske torteline. Ali su čisto rusko delo, verovatno "rođeno" negde u dalekim i hladnim sibirskim zemljama.
Danas ćete teško krenuti sami da spemite peljmene, zato što se oni već prodaju u mnogim prodavnicama. Međutim, ako želite da ih jedete kao Rusi, nemojte praviti grešsku da ih konzumirate posute parmezanom ili pekorinom.
Još manje ako se doda kečap u njih. Rusi bi osetili iskreno ogorčenje po pitanju sličnog manira i bili bi u pravu.
To je razlog da vam ovde predstavimo 3 klasična sosa za ruske peljmene.
1. Peljmeni sa kiselom pavlakom
Da, upravo tako. Gotova kisela pavlaka, koju namerno uključujemo u spisak za klasične sosove za peljmene, zato što iako nije sos, to je najverovatnije najčešće sretan način na koji Rusi konzumiraju svoje peljmene. Važan uslov je da je pavlaka upravo izvađena iz frižidera i da se doda u još uvek vruće peljmene kako bi mogla da se oseti razlika između vrućeg i hladnog.

2. Peljmeni sa sosom od rena
Za pripremanje ovog sosa prirpemite 250 ml bujona, u koji ćete dodati 1 šolju pavlake. Dobro izmešajte i ostavite smesu da se blago zagreje. Posebno zapržite otprilike 100 g narendanog rena na malo maslaca, napnite nekoliko kapjica belog vina ili sirćeta. Pomešajte sos od pavlake sa zaprženim renom, ostavite sve da proključa i nakon što ga začine solju i crnim biberom raspolagaćete klasičnim ruskim sosom za peljmene.
3. Sos od pečuraka
Pečurke su visoko cenjene u Rusiji, tako da se i sos od pečuraka koristi kako u peljmenima, tako i u bilo kakvim drugim mesnim jelima. Nemamo nameru da vas učimo kako se pravi sos od pečuraka, ali da bi imao ruski ukus, onda u njega obavezno treba da dodate malo narendanog rena ili barem beli luk.
4. Mlečni sos sa senfom i majonezom
Kao što smo spomenuli na početku, Rusi mnogo vole kiselu pavlaku, koja se javlja i kao najpoželjniji dodatak prilikom serviranja tradicionalnih peljmena. Međutim, ukoliko nemate pavlaku, u kiselo mleko sa visokim procentom mlečnih masti možete dodati senf, majonez, malo presovanog belog luka, so i crni biber po ukusu. So ponovo treba da se posluži hladan uz još uvek tople peljmene.
U zaključku ćemo dodati da Rusima ništa ne smeta da konzumiraju omiljene peljmene sa votkom, ali vama pak ništa ne smeta da ih konzumirate sa crvenim vinom.
A sada pogledajte ove raskošne recepte sa peljmene.
Komentari