bonapeti.rs»Članci»Dijete»Frakcijska dijeta (frakciona ishrana)

Frakcijska dijeta (frakciona ishrana)

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
2212
Frakcijska dijeta

Kada je reč o dijeti, u svačijoj svesti se pojavljuje predstava o dugotrajnom gladovanju ili iscrpljujućim treninzima u teretani. Sve ovo može da se izbegne kroz jedan poseban režim ishrane nazvan frakcijska dijeta.

Šta ona predstavlja i za koga je odgovarajuća?

Frakcijska dijeta se bazira na čestim obrocima u malim količinama. Jelovnik treba da bude sastavljen od zdrave hrane, isključujući prženu hranu, gazirane i zaslađene napitke, makarone i kolače.

Mršavljenje frakcijskom dijetom nema munjeviti efekat, on se odvija polakoi postepeno tako što se gotovo neprimetno smanjuju porcije hrane. Na ovaj način telo je primorano da ne nagomilava rezerve u obliku masnoća.

Korist ove dijete pre svega je u nedostatku neprestanog osećaja gladi koji je karakteriše gotovo svaku dijetu, a kao bonus dobijamo čišćenje tela od nagomilanih toksina sa regulisanjem ishrane i uklanjanje štetnih navika u ishrani.

U praksi frakcijska dijeta predstavlja delenje dnevnog unosa kalorija na 6 unosa. Sve esencijalne hranljive materije - ugljenh hidrati, proteini, masnoće se ravnomerno raspoređuju tokom dana i kalorije ne opterećuju telo. Uslovna ishrana je:

- doručak;

- drugi doručak;

- ručak;

- popodnevna užina;

Frakciona ishrana

- večera;

- lagana užina pre spavanja.

Visok sadržaj kalorija i proteina se preporučuje u dijeti.

Cilj dijete je da se nakupljene masnoće pretvore u mišiće. Pored toga što je veoma pogodna za one koji se aktivno bave sportom, ona je dobar izbor za ljude nakon bolesti koji ne uspevaju adekvatno da se hrane nakon poremećaja režima ishrane za vreme bolesti, osećaju sitost još na početku ishrane i ovo im smeta da uzimaju hranu potrebnu telu.

Evo kako bi trebalo da izgleda jedan primer frakcijske dijete:

Doručak - šolja čaja ili kafe bez šećera, 5 keksića ili kriškica sa slatkom;

Drugi doručak nakon 2 sata - ovsena kaša ili voćni smuti sa krutonima;

Ručak - 90 grama paste ili porcija mesa/ribe sa povrćem;

Popodnevna užina - prepečena kriška sa šunkom ili sirom;

Večera - porcija supe, meso, riba ili šunka;

Užina posle večere - kiselo mleko, mlečni šejk ili čaj.

Frakcijska dijeta poboljšava metabolizam i ima isceljujući efekat kod problema sa crevnim traktom. Može da se prati 5 dana, posle da se napravi pauza od 10 dana i ponovo da se ponovi.

Važno je između odvojenih etapa da se ne konzumiraju proizvodi od testa, zaslađena hrana i napivi i grickalice od belog brašna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest