Pšenična dijeta nam je data od strane učitelja Petra Danova još davne 1931. godine. Ovo nije obična dijeta kojom čovek može da smrša. Njeno značenje je da se fizički i duhovno očistimo i da se sa dolaskom proleća, zajedno sa prirodom, obnovimo.
Sada je vreme da počnemo sa Pšeničnom dijetom - na početku godine, sa buđenjem prirode, posle zimske hladnoće i kada Sunce ponovo počne da miluje svojim zracima. Dijeta pomaže čoveku da se oseća vitalnije, energičnije, ali pre svega da gleda na svet drugačijim očima.
Pšenična dijeta traje 30 dana. Potrebno je 10 dana pripreme, nakon čega sledi 10 dana aktivnog prečišćavanja tela i uma i završava se 10-dnevnim periodom ishrane nakon što je glavni deo završen. Svaka faza ove dijete ima svoje izazove, ali u ovom članku ćemo se fokusirati na poslednju fazu, naime na desetodnevno hranjenje nakon Pšenične dijete.
Nakon što se završe prve dve faze Pšenične dijete, telo i um treba da se oporave i vrate svom normalnom ritmu. U svojim govorima, Danov piše da tokom treće faze Pšenične dijete, praktičari treba svakodnevno da izgovaraju sledeće mantre:
- „Gospode, primi me danas u bolnicu prirode! “ (3 puta);
- „U ispunjenju volje Božije je moć ljudske duše.“ (3 puta);
- „Dobri Učitelju, vodi me! “ (3 puta).
Opšti saveti za ishranu nakon Pšenične dijete

Praktičan dan ishrane treba da se odvija na sledeći način:
Ujutru, na prazan stomak, stavite 1 kašičicu meda na nepce i sisajte. Nakon toga, popijte 1 čašu tople vode sa nekoliko kapi soka od limuna. Topla voda treba da bude telesne temperature. Pola sata nakon toga, doručkujte sa doručkom određenim za taj dan.
Pre ručka, takođe je potrebno pripremiti, naime - čašu tople vode. 20 minuta nakon ručka, voće, a pola sata kasnije - salata, supa ili glavno jelo po vašem izboru, pogodno za taj dan.
Posle ručka jedite voće, a za večeru salatu, supu ili glavno jelo po vašem izboru, pogodno za taj dan.
Budite pažljivi sa ishranom, jer nakon prethodnih 20 dana detoksikacije ne bi trebalo da preopteretite svoj organizam.
Ishrana nakon pšenične dijete je ista kao i tokom 10 dana pripreme, samo obrnutim redosledom: ako na kraju pripreme jedete krompir, onda je prvog dana dijete meni ponovo ovakav.
Hrana nakon pšenične dijete po danima

Prvog dana dijete, glavna hrana je kuvani krompir. Možete jesti i orašaste plodove, rendanu šargarepu, peršun, jabuku, natopljene semenke suncokreta, sok od limuna. Hrana treba da bude kuvana ili sirova. Ne pijte alkohol i ne konzumirajte salate, hleb, voće sa visokim sadržajem šećera.
Drugog dana, glavna hrana je pirinač. Možete jesti med, orahe, salatu od rendane šargarepe, rendanu cveklu, jabuku, natopljene semenke suncokreta, peršun, sok od limuna. Hrana je ponovo sirova ili kuvana. Ne jedite testeninu, pečurke, voće sa visokim sadržajem šećera. Ne pijte alkohol.
Glavna hrana trećeg dana je proso i/ili bulgur. Ostala hrana je sirova ili kuvana i preklapa se sa onima drugog dana - i dozvoljena i zabranjena. Jedite često i malo po malo.
Četvrtog dana, uglavnom jedete heljdu ili kinou. Hrana je sirova, kuvana na pari ili kuvana. Jedete voće i povrće, salatu od rendane šargarepe, rendanu cveklu, jabuku, celer, natopljene semenke suncokreta, peršun, sok od limuna. Hranu možete jesti zajedno ili odvojeno. Ne jedite pasulj, kupus, testeninu, zeleno lisnato povrće i ne pijte alkohol.
Petog dana, uglavnom jedete sočivo. Prvi put možete jesti hleb, ali vodite računa da bude od celog zrna ili spelte. Možete dodati masnoću, poželjno maslinovo ulje. U salate se može dodati malo soli. Proveravate alkalno-kiseli balans i po potrebi ga korigujete. Pijte puno vode, jer i dalje čistite organizam. Ne jedite slatku pastu, luk, beli luk, ne konzumirajte kafu i alkohol.
Glavna hrana šestog dana je grašak. Dozvoljene i zabranjene namirnice se preklapaju sa onima od petog dana, s tom razlikom što sada možete konzumirati mlečne proizvode u malim količinama.
Boranija je glavna hrana sedmog dana. Ostale namirnice su iste kao petog i šestog dana, uz male dodate količine soli po potrebi. Ne koristite jake začine i ne konzumirajte pasulj, kupus, luk, beli luk, kafu i alkohol.

Osmog dana se konzumira leblebija i sočivo. Ostale namirnice se preklapaju sa onima iz prethodna tri dana, s tim što je sada dozvoljeno jedno kuvano jaje. Ne konzumiraju se pasulj, masline, kiseli krastavčići, kupus.
Devetog dana se konzumira svež kupus i slično povrće, pod uslovom da je sveže. Jedino što je zabranjeno su pasulj, slatkiši, kafa i alkohol.
Desetog dana se može jesti i pasulj. Ovo je poslednji dan kada se ne jede meso, i ili slatkiši. Alkohol je sada dozvoljen u malim količinama, ali se danas uzdržite i od kafe.
Veb-sajt Pšenična dijeta ima detaljan opis menija po danima, kao i ukusne i raznovrsne ideje za jela koja će olakšati ishranu.
Pročitajte i ove savete pre početka pšenične dijete i pogledajte najčešće neželjene efekte pšenične dijete.
Komentari