Bonapeti.rs»Članci»Dijete»Dijeta prema genotipu

Dijeta prema genotipu

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
253
Dijeta

Danas svako bez problema može da dobije informacije o tome kako da se pravilno hrani. Međutim, ovo često nije dovoljno za održavanje dobre figure. Razlog za to se krije u pravilu da svako treba da se hrani na način koji iziskuje njegov genotip. Genotip se određuje time koje žlezde dominiraju u organizmu.

Ljudi se dele na sledeće grupe: Lovac, Sakupljač, Učitelj, Istraživač, Vojnik i Nomad. Sličan način ishrane se naziva "dijeta Adama i Eve". Prema njenim privrženicima, ona dozvoljava čoveku da se vrati svojim precima i da izabere najfiziološkiju ishranu za svoj organizam.

Za određivanje genotipa postoji niz testova. Svako može sam da ga odredi, tako što se potrudi da se seti kako je izgledao u mladosti. Upravo u tom uzrastu osoba maksimalno odgovara svom genotipu.

Lovac

Doručak: 1 jaje, salata od povrća začinjena susamom sa leblebijama, belim lukom ili alevom paprikom.

Ishrana

Ručak: Šolja zelenog čaja, mala salata od kupusa, gulaš, repa ili luk začinjena maslinovim uljem, dinstana ili kuvana riba, najbolje losos ili pastrmka sa bamijom, đumbirom i drugim začinima.

Večera: Skuvani smeđi pirinač (može i heljda) sa jednom punom supenom kašikom susamovog tahinija i malo čubara i bosiljka.

Sakupljač

Doručak: Zeleni čak, dva belanca jajeta sa maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i aleveom paprikom po ukusu; može i jedna kašičica pektina.

Ručak: Parče lubenice, dinje, kajsije ili ribizla. Glavno jelo - beli pasulj, grašak ili boranija pripremljeni sa tikvicama, lukom, celerom, začinima.

Večera: ovsene pahuljice ili pirinač basmati, orasi ili maslinovo ulje po izboru, 2-3 supene kašike sitnog sira.

Učitelj

Dijete

Doručak: Voćna salata sa orašastim plodovima ili šejk od voća i orašastih plodova, sa ananasom, malinama, kupinama, kivijem, borovnicama (brusnice i borovnice), nektarinama, limunom, ribizlama, urmama, orasima, bademima, kikirikijem, pinjolama.

Ručak: Velika salata od kupusa, šargarepa, kupusa, cvekle, rotkvica ili repe i luka sa maslinovim uljem, bele ribe ili dimljenog mesa, začina kurkume, karija ili aleve paprike i soli.

Večera: Dinstano ili kuvano jelo od tikvica, prokelja ili druge vrste kupusa, sa kinoom ili heljdom i začinima: đumbir, mirođija, čubar ili majčina dušica, majoran, divlja nana ili ljuta menta i dr.

Istraživač

Doručak: 2 šolje čaja od đumbira, maslačka ili majčine dušice barem 15 minuta pre doručka. Posle može šejk od orašastih plodova koji se bazira na nekim od sledećih sastojaka po izboru: kupine, maline, limun, pomelo, brusnice, dunje, nar, ribizle, godži beri, kajsije i pinjole, makadamija, umućeni u blenderu.

Ručak: Salata od kelerabe ili kovrdžavog ukusa, brokolija, zelene salate ili maslačaka, artičoke ili čičoke, cvekle, šargarepe, luka ili belog luka, repe, rotkvica sa maslinovim uljem i limunom, skuvana ili dinstena bela riba i boranija.

Večera: Supa od pirinča ili kinoe na kraju sa malo dodatog maslaca i poslužena sa 1-2 supene kašike klica po izboru.

Mršavljenje

Vojnik

Doručak: Voćna salata ili šejk od barem 3-4 vrste sledećeg: jabuke, limun, grejpfrut, grožđe, godži beri, breskve, šljive, kajsije, smokve, kupine, brusnice, orasi, bademi, kajsije i pinjole, kikiriki, laneno seme ili seme maka; može da se doda i cimet. Dodatak - komad crne čokolade.

Ručak: Šolja zečenog ili crnog čaja, kuvano ii dinstano jelo od mahunarski od soje, belog pasulja ili graška, 1 kriška integralnog hleba.

Večera: Kuvana pšenica (ili bulgur) ili smeđi pirinač sa desetak neslanih zelenih maslina.

Nomad

Doraučk: Kiselo mleko sa voćem, može i sa malo meda.

Ručak: Salata od krastavaca, zelene salate, šargarepa, cvekle, celera, repe, spanaća, peršuna i dr. sa maslinovim uljem i limunom, riblje jelo (skuša, klen ili bela riba) začinjeni čubrom, majčinom dušicom, lovorovim listom, kurkumom, karije.

Večera: Ovsena kaša ili proizvodi od pirinča (bezglutenski, od makarona) sa malo maslaca i začina, čaša piva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest