Kinoa (Chenopodum quinoa) je jednogodišnja biljka širokih listova. Češće smatrana žitaricomm, kinoa je u suštini sličnija zelenom lisnatom povrću, kao što su spanać i cvekla. Ona je skoro otkrivena drevna "žitarice" koja se nekad smatrala "zlatom inka".
Iako se danas ne sreće često u većini kuhinja, kinoa je seme bogato aminokiselinama (proteini), koje ima mekanu, kremastu, tanku i hrskavu teksturu i ukus koji blago podseća na orah kad je termički obrađeno. Kinoa je dostupna tokom cele godine.
Kinoa je kultivisana prvi put u Andima - u Peruu, Čileu i Biloviji, pre oko 5000 godina. Kasnije u pokušajima da se unište i kontrolišu južno-američki indijanci, španski osvajači su zabranjivali gajenje kinoe i čak plašili smrću svakoga ko je pokušao da je kultiviše. Osvajači su kao zamenu kinoi predložili pšenicu, ali ipak nisu uspeli u potpunosti da je sprovedu.
U današnje vreme najveći proizvođači kinoe su Čile, Peru i Bolivija. Zovu je sitan pirinač, iako tehnički gledano ona nije prava žitarica i kako je spomenuto, kinoa je istog roda sa cveklom, lobodom i spanaćem.
Sastav kinoe
Kinoa je izuzetno bogata proteinima - oko 14-20 %, veoma je dobar izvor vitamina E i B. Kinoa je jedinstven prirodni proizvod u kome su skupljene sve nezamenljive aminokiseline - 8 komada. Kinoa sadrži mangan, fosfor, cink, magnezijum, gvožđe i vlakna. Jedna od osnovnih prednosti kineo je njen nizak glikemijski indeks.
Kinoa ima izuzetno visok sadržaj cistina, lizina i metionina - aminokiselina, koje su mnogo nižih vrednosti kod drugih žitarica. Ona još sadrži i albumin - protein koje se nalazi u serumu krvi, belancu i mesu mnogih životinja. U semenu kinoe nema glutena, što je čini pogodnom za konzumaciju ljudima koji su alergični na njega.
100 grama kinoe sadrži 14 g belančevina, 6 g masti, 7 g vlakana, 64 g ugljenih hidrata i 368 kalorija.
Vrste kinoe
Obična kinoa - ima sitno belo i svetlo bež semenje. Ova vrsta kinoe najčešće se sreće u Peruu.
Kraljevska kinoa - ima krupno srvenkasto semenje i specifičan ukus. Kraljevska kinoa se uglavnom gaji u Boliviji, u određenim klimatskim uslovima.
Izbor i čuvanje kinoe
Uvek kada kupujete kinou, ne vezano da li je upakovana ili ne, uverite se da nema tragove vlage. Cena kinoe varira od 500 do 650 dinara za 500 g.
Kada se pitate koju količinu kinoe da kupite, ne zaboravite da ona tokom kuvanja četri puta poveća svoju veličinu. Kinoa se kuva slično kao pirinač.
Seme kinoe obavezno treba da se čuva u zamrzivaču ili frižideru, a pre upotrebe treba da se temeljno ispere vodom.
Kinoa u kulinarstvu
Velika prednost kinoe je što joj nije potrebno dugo kuvanje. Semenje se skuva relativno brzo - približno za 15-20 minuta, dok se prelije s dva puta više vode, a kad postane prozračna znači da je gotova. Kinoa ima ukus koji podseća na koštunjavo voće. Čak i potpuno skuvano, semenje joj je blago hrskavo.
Kinoa nalazi široku primenu ne samo u meniju vegetarijanaca, već i mnogo ljudi koji konzumiraju meso. Svi recepti koji se pripremaju s pirinčem, bulgurom, kuskusom mogu da budu napravljeni i sa kinoom. Kinoa može da se dodaje supama, jelima od mesa i povrća. Od semenja se prave pilav, salate i deserti. Kaša od kinoe može da se daje bebama nakon što napune sedam meseci.
Od kinoe se prave hleb i hlebna peciva, kao i slabo alkoholni napitci koji podsećaju na ukus piva. Skuvana kinoa, garnirana s malo nemasnog sira je sjajan zdrav doručak.
Kinoa može da se konzumira i u obliku klica. Za taj cilj, semenje treba da bude natopljeno u vodi oko 12 sati, nakon čega se izvadi pažljivo i stavi se na čistu gazu. Proklijala kinoa je sjajan dodatak mnogim salatama, ali može da se konzumira i samostalno - garnirana s malo belog luka i balsamiko sirćeta.
Koristi od kinoe
- Pomaže kod migrene. Ako ste skloni dobijanju migrena, probajte da ubacite kinou u svoju dijetu. Ona je dobar izvor magnezijuma - minerala koji pomaže za opuštanje krvnih sudova i smanjuje migrenu;
- Kinoa štiti od srčanih oboljenja. U urađenom istraživanju u Sjedinjenim državama, gde je otkazivanje srca jedan od osnovnih razloga hospitalizacije odraslog stanovništva, pokazalo se da ljudi koji redovno doručkuju žitarice, imaju 29 % niži rizik od otkazivanja srca;
- Vlakna, koja se nalaze u integralnim žitaricama, čuvaju od raka dojke kod žena. Dokazano je da režim ishrane, bogat dijetetskim vlaknima i voćem, osigurava zaštitu od raka dojki kod žena u periodu pre menopauze. Unos hrane koncentrisane vlaknima značajno smanjuje rizik od raka dojke;
- Kinoa ima značajne kardiovaskularne koristi za žene u periodu nakon menopauze. Unos integralnih žitarica, kakva je kinoa, bar 6 puta nedeljno je posebno dobra ideja za žene u periodu nakon menopauze, koje imaju visok holesterol, visok krvni pritisak ili znake kardiovaskularnih oboljenja;
- Integralne žitarice deluju još i kao jak zaštitnik protiv dečije astme;
- Pomaže u sprečavanju pojave kamena u žuči. Konzumacija hrane bogate nerastvorljivim vlaknima, kao što je kinoa, može da pomogne ženama da se sačuvaju od kamena u žučnoj kesi.
- Štiti od raka koliko povrće i voće, čak i više. Odskoro se sprovode ispitavanja koja su vezana ne sa slobodnom formom fitonutrijenata i njihovom antioksidansnom jačinom, već sa njihovom "pričvršćujućom" formom, koja se oslobađa za vreme varenja i nakon toga se apsorbuje. Integralne žitarice imaju tačno takav pričvršćujući oblik fitonutrienata i velike su šanse da je dobar agent protiv rizika od raka.
- Lignani, koji se nalaze u raži, čuvaju nas od srčanih oboljenja. Jedan vid fitonutrienta, koje je posebno koncentrisan u integralnim žitaricama je lignan. Lignan nas štiti ne samo od raka dojke, već i od drugih vrsta raka, isto tako i od različitih bolesti srca.
- Kinoa i ostale integralne kulture smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2. Kinoa je, kao i druge integralne kulture, bogat izvor minerala magnezijuma.
Komentari