Jagode su veoma voljeno voće, ali njihov osnovni problem je što obično izgledaju veoma apetitno i savršeno mirišu, a ispostavlja se da po ukusu uopšte nisu prijatne. Tako je barem u početku, dok vreme ne otopli i dok se na tržištu ne pojavi sitno, ali izuzetno ukusno i prirodno voće.
Ako vam se dešavalo da naiđete na ono nedovoljno ukusno voće, nudimo vam nekoliko načina da se "spasite" od njih tako što napravite deserte. Naravno, naši predlozi će se ostvariti i sa ukusnim slatkim jagodama.
Za deserte sa jagodama smo izabrali zaličite mafine - jedni su sa nekoliko vrsta voća, drugi samo sa jagodama i čokoladom, i judi i drugi su veoma jednostavni, ali i veoma ukusni kremovi. Jedan od njih je pogodniji za vruće dane.
Mafini sa voćem
Potrebni sastojci: 3 jaja, ¾ šolje šećera, vanila, 1 supena kašika kiselog mleka, 250 g voća (u našem slučaju banane i jagode), ½ kesice praška za pecivo, 170-180 g brašna, pakovanje kravljeg maslaca, kore limuna
Način pripreme: jaja umutite zajedno sa šećerom i mlekom, dodajte maslac, vanilu i kore limuna. Nakon toga postepeno počnite da sipate prethpdno prosejano brašno sa praškom za pecivo.
Kada nestane treba da dodate i voće u smesu. Isecite jagode i banane na kockice i dodajte. Sipajte u kalupe za mafine koje ste prethodno nauljili delom maslaca i posuli brašnom. Pecite u umerenoj i prethodno zagrejanoj rerni.
Naš drugi recept za mafine je osim sa jagodama, i sa čokoladom. U veliku posudu stavite 1 ½ brašna, prstohvat soli, ¾ šolje šećera (može i smeđi), 2 vanile i 1 prašak za pecivo.
U drugoj posudi umutite 1 jaje zajedno sa ¾ šolje svežeg mleka i ¼ šolje ulje. Nakon toga dodajte tečnost u brašno i ostale sastojke. Na kraju stavite iseckane jagode i čokoladu. Pecite u umerenoj i prethodno zagrejanoj rerni.
Naš sledeći predlog je sasvim prost i pogodan ukoliko će vam dolaziti gosti koje niste očekivali. Prosto je potrebno da imate jagode, maskarpone, vanili, smeđi šećer i šećer u prahu i kiselu pavlaku.
Jagode pospite smeđim šećerom i ostavite ih barem pola sata. Dok čekate da puste sok, pomešajte maskarpone, kiselu pavlaku, vanilu i nekoliko kašika šećera u prahu.
Umutite sve to i sipajte na dno odgovarajućih čaša ili posudica. Odozgo poređajte jagode, nakon toga ponovo krem i na kraju prelijte sirupom kog su jagode pustile.
Poslednji recept je sjajan za letnje vrućine. Evo i potrebnih sastojaka:
Jednostavan desert sa jagodama
Potrebni sastojci: 800 g jagoda, 2 šolje vode, 300 g šećera, 3 supene kašike soka od limuna, ceđeno mleko
Način pripreme: odvojte nekoliko kašika šećera i umutite ih zajedno sa ceđenim mlekom, nakon toga ih ostavite sa strane.
Očistite jagode i pasirajte ih zajedno sa vodom, ostalim šećerom i limunom. Sve to sipajte u odgovarajuće čaše i zamrznite. Prilikom serviranja dodajte i ohlađeno ceđeno mleko sa šećerom.
S jagodama možete napraviti još i sjajan čizkejk sa jagodama, domaću tortu sa jagodama, krem od jagoda, paj sa jagodama, domaće slatko od jagoda, a zašto ne i sangriju od jagoda.
Komentari