Ekler je poslastica od testa punjena kremom i prelivena glazurom. Stvorio ga je 1540. Italijan Pantereli, kuvar Katarine Mediči.
Ekler se može puniti različitim filovima - vanilom, braon kremom, kremom od belanaca, šibust kremom, čokoladnom kremom, kremom od pistaćija, kremom sa ukusom ruma, voćnom kreemom ili kesten pireom.
U nastavku smo za vas pripremili nekoliko proverenih i ukusnih kremova koje možete koristiti prilikom pripreme ukusnih eklera.
Osnovni krem od vanile
Potrebni proizvodi:
1 mahuna vanile
250 ml svežeg mleka
75 g šećera
2 žumanca
1 kašika brašna
Način pripreme: Stavite mleko u šerpu zajedno sa ostruganom unutrašnjošću mahune vanile. Dodajte polovinu količine šećera i ostavite da provri. Posebno umutite žumanca sa drugom polovinom šećera, a zatim dodajte kašiku brašna. U umućena žumanca sipajte malo toplog mleka i snažno mešajte. Sipajte smesu u šerpu sa mlekom. Mešajte dok se krem ne zgusne /oko 3 minuta/ i sipajte krem u metalni pleh ispran hladnom vodom i prekrijte providnom folijom. Ostavite u frižideru da se ohladi.
Krem Šantili
Potrebni proizvodi:
1 1/2 šolja punomasne pavlake
1/4 šolje šećera u prahu
2 kašičice čistog ekstrakta vanile
1/4 šolje džema od borovnica
1 kašičica šećera u prahu
Način pripreme: U posudi pomešajte pavlaku sa šećerom u prahu i vanilom dok se ne zgusne. Stavite smesu u frižider.
Odsečemo vrh svakog od eklera i malo ih izdubimo. Zadržavamo poklopce. Sipamo po 2 kašičice džema od borovnica u dno izdubljenog dela svakog eklera. Kremastu smesu sipamo u špric sa zvezdastim vrhom i istiskujemo u eklere, pazeći da izađe najmanje 3 cm iznad njihove osnove. Vraćamo kapice i posipamo ih šećerom u prahu.
Druge varijacije krema za eklere se dobijaju dodavanjem sledećih sastojaka kremu od vanile:
- Da biste dobili čokoladni krem - dodajte 50 g čokolade u vrelo mleko pre nego što ga sipate u smesu od jaja;
- Za dobijanje krema sa ukusom kafe - dodajte 1/2 - 1 kašičice instant kafe u toplo mleko;
- Da dobijete krem od malina - dodajte 1/4 šolje (60 ml) ili zgnječene maline po ukusu u gotovi krem.
Brzi krem za eklere
Potrebni proizvodi:
1 pakovanje pudinga - vanila (po želji)
3/4 šolje mleka
200 ml tečne pavlake (ja sam koristila pavlaku za kuvanje + 1-1 1/2 kašike šećera)
Način pripreme: Umutiti puding sa mlekom. Pavlaka se umuti i dodaje u puding.
Takođe možete poslužiti svoje eklere sa sladoledom. Pečene i ohlađene eklere prepolovite i napunite ih sladoledom. Serviramo odmah da se sladoled ne istopi.
Takođe pogledajte naše recepte za:
- mini ekleri;
- čokoladni ekleri;
- slani ekleri;
Komentari