Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Najbolji kremovi za eklere

Najbolji kremovi za eklere

Diana AndrovaDiana Androva
Kuvar
92022
Ekleri sa prelivom
Fotografija: Diana Kostova

Ekler je poslastica od testa punjena kremom i prelivena glazurom. Stvorio ga je 1540. Italijan Pantereli, kuvar Katarine Mediči.

Ekler se može puniti različitim filovima - vanilom, braon kremom, kremom od belanaca, šibust kremom, čokoladnom kremom, kremom od pistaćija, kremom sa ukusom ruma, voćnom kreemom ili kesten pireom.

U nastavku smo za vas pripremili nekoliko proverenih i ukusnih kremova koje možete koristiti prilikom pripreme ukusnih eklera.

Mali ekleri
Fotografija: VILI-Violeta Mateva

Osnovni krem od vanile

Potrebni proizvodi:

1 mahuna vanile

250 ml svežeg mleka

75 g šećera

2 žumanca

1 kašika brašna

Način pripreme: Stavite mleko u šerpu zajedno sa ostruganom unutrašnjošću mahune vanile. Dodajte polovinu količine šećera i ostavite da provri. Posebno umutite žumanca sa drugom polovinom šećera, a zatim dodajte kašiku brašna. U umućena žumanca sipajte malo toplog mleka i snažno mešajte. Sipajte smesu u šerpu sa mlekom. Mešajte dok se krem ne zgusne /oko 3 minuta/ i sipajte krem u metalni pleh ispran hladnom vodom i prekrijte providnom folijom. Ostavite u frižideru da se ohladi.

Ekleri sa kremom Šantili

Krem Šantili

Potrebni proizvodi:

1 1/2 šolja punomasne pavlake

1/4 šolje šećera u prahu

2 kašičice čistog ekstrakta vanile

1/4 šolje džema od borovnica

1 kašičica šećera u prahu

Način pripreme: U posudi pomešajte pavlaku sa šećerom u prahu i vanilom dok se ne zgusne. Stavite smesu u frižider.

Odsečemo vrh svakog od eklera i malo ih izdubimo. Zadržavamo poklopce. Sipamo po 2 kašičice džema od borovnica u dno izdubljenog dela svakog eklera. Kremastu smesu sipamo u špric sa zvezdastim vrhom i istiskujemo u eklere, pazeći da izađe najmanje 3 cm iznad njihove osnove. Vraćamo kapice i posipamo ih šećerom u prahu.

Druge varijacije krema za eklere se dobijaju dodavanjem sledećih sastojaka kremu od vanile:

- Da biste dobili čokoladni krem - dodajte 50 g čokolade u vrelo mleko pre nego što ga sipate u smesu od jaja;

- Za dobijanje krema sa ukusom kafe - dodajte 1/2 - 1 kašičice instant kafe u toplo mleko;

- Da dobijete krem od malina - dodajte 1/4 šolje (60 ml) ili zgnječene maline po ukusu u gotovi krem.

Čokoladni ekleri

Brzi krem za eklere

Potrebni proizvodi:

1 pakovanje pudinga - vanila (po želji)

3/4 šolje mleka

200 ml tečne pavlake (ja sam koristila pavlaku za kuvanje + 1-1 1/2 kašike šećera)

Način pripreme: Umutiti puding sa mlekom. Pavlaka se umuti i dodaje u puding.

Takođe možete poslužiti svoje eklere sa sladoledom. Pečene i ohlađene eklere prepolovite i napunite ih sladoledom. Serviramo odmah da se sladoled ne istopi.

Takođe pogledajte naše recepte za:

- mini ekleri;

- čokoladni ekleri;

- slani ekleri;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest