Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Osam pokazatelja da vam nedostaje vitamin B12

Osam pokazatelja da vam nedostaje vitamin B12

Stanislava ArmyanovaStanislava Armyanova
Inovator
432766
Osam pokazatelja da vam nedostaje vitamin B12

Starenjem sposobnost tela da apsorbuje vitamin B12 se usporava. Najveći rizici, koji vode do deficita vitamina B12, jesu vegetarijanska ili vegansta dijeta.

Iako su dijete na biljnoj bazi bogate vitaminima i hranljivim materijama, naučnici tvrde da njima nedostaje B12, jer se ovaj vitamin prirodno nalazi samo u životinjskim namirnicama poput mesa, jaja, morskih plodova i mlečnih proizvoda.

Unos pojedinih lekova poput metformina (često prepisivan osobama koje imaju dijabetes tip 2 ili osobama koje imaju policistične jajnike) takođe povećava šanse za nedostatak vitamina B12.

Zašto je toliko važno da imate dovoljno vitamina B12? Simptomi su najrazličitiji, ali postoje neki glavni pokazatelji, koji će vam ukazati na ovaj problem.

1. Iscrpljenost

Ako vam u mišićima nema dovoljno kiseonika koji dolazi od crvenih krvnih zrnaca, osećaćete umor.

Osam pokazatelja da vam nedostaje vitamin B12

2. Čudni osećaji

Kao da vam se elekricitet kreće od glave do nogu. Drugi se žale na trnjenje i osećaj bockanja. Ovi čudni osećaji su posledica oštećenja nerava, koja su posledica nedovoljnih količina kiseonika u ćeljiama.

3. Slabo pamćenje

Dešava se da, na primer, zaboravite ključeve u frižideru ili da zaboravite ime nekog rođaka. Ponekada su niske količine vitamina B12 odgovorne za to.

4. Vrtoglavica

Jedno tursko istraživanje je uporedilo pacijente koji imjau vrtoglavicu i one druge, koji su bili zdravi dobrovoljci. Pokazalo se 40% pacijenata sa vrtoglavicom ima nizak nivo B12.

5. Bleda koža

Ako vaš roze ten ima već žućkastu boju, možda je to zbog niskog nivoa B12.

6. Gladak i crven jezik

Oko polovina ljudi sa velikim deficitom B12 nemaju tačkice na jeziku, posebno na kraju. Takođe, ovakvi pacijenti se žale na bol i osećaj pečenja ispod jezika.

Osam pokazatelja da vam nedostaje vitamin B12

7. Problemi sa vidom

U ekstremnim slučajevima, nedostatak vitamina B12 može oštetiti očni nerv i zapušiti krvne sudove mrežnjače, čije su posledice zamagljen vid, dupli vid, osetljivost na svetlo, pa čak i gubitak vida.

8. Povećana nervoza

Osobe, koje imaju nedostatak vitamina B12 su nervozne stalno, da ih čak i sitinice čine nervoznim.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest