Humus je jedan od omiljenih namaza u arapskoj kuhinji. On se brzo pravi, a može se koristiti i kao umak, a i kao garnir uz razna mesa i povrće. Budući da začini imaju značajno mesto u arapskoj kuhinji, u različite recepte za humus se dodaju i različiti sastojci, kao i različiti začini. Predstavljamo vam 6 recepta kako da napravite ukusan humus.
Tradicionalni humus
Potrebni sastojci: 1 konzerva leblebije, 3 kašike tahinija od susama, 4-5 kašika maslinovog ulja, 4-5 čenova belog luka, 1/3 kašičica aleve paprike, 2 kašike soka od limuna, so, mladi luk za dekoraciju.
Način pripreme: Leblebiju ocedite. Sačuvajte vodu iz konzerve. Sve namirnice pomešajte i ispasirajte dok ne dobijete homogenu smesu. Ako je smesa previše suva, onda dodajte malo vode iz konzerve. Ona treba da bude srednje gustine.
Humus sa orasima i limunom
Potrebni sastojci: 100 g oraha, 1 kašičica kumina u zrnu, 1/2 kašičica korijandera u zrnu, 1/2 kašičica bibera, 400 g konzerve leblebija, 60 ml maslinovog ulja, 3 kašike soka od limuna, 2 čena belog luka, 1 kašičica soli.
Način pripreme: Orahe ispecite u suvom tiganju, dok ne dobiju prijatnu aromu i onda ih ohladite. U istom tiganju 30 sekundi propržite zrna kumina i korijandera, pa ih izmrvite, dok ne dobijete prah.
Oceđene leblebije, maslinovo ulje, sok od limuna, sitno iseckan beli luk, so i izmrvljene začine ispasirajte u blenderu. Orahe protljajte dlanovima, kako bi se kožice od oraha uklonile. Dodajte ih humusu i ponovo ispasirajte. Ako je previše suv, dodajte 1 - 2 kašike vode.
Domaći humus
Potrebni sastojci: 800 g leblebije iz konzerve, 80 ml svežeg soka od limuna, 1/4 šolje tahinija od susama, 2 čena belog luka, 1/8 kašičice ljute aleve paprike, 1 i 1/4 kašičice soli.
Način pripreme: Čenove belog luka sameljite u kuhinjskom robotu. Dodajte oceđenu leblebiju i 1/4 šolje tečnosti iz konzerve i ispasirajte. Dodajte sok od limuna, tahini od susama, alevu papriku i so. Sve sameljite, dok ne dobijete homogenu smesu.
Humus sa zaatar začinima
Potrebni sastojci: 120 g suve leblebije, koju ste potopili u vodu preko noći, 2 velika čena belog luka, isitnjen, 1 kašika soka od limuna, 60 ml maslinovog ulja, 100 g tahinija od susama, 50 g maslaca, 1/2 kašičice aleve paprike, 1 - 2 kašičice zaatar začina.
Način pripreme: Leblebiju dobro ocedite, pa ih prelijte vodom. Stavite da se prokuvaju na umerenoj vatri. Kuvajte sat i po vremena, dok u potpunosti ne omekšaju. Penu s vremena na vreme sklonite. Ako je potrebno, dok se kuvaju, dodajte još vode. Kada je gotova, leblebiju posolite po želji.
Ostavite je da se ohladi u vodi, u kojoj se kuvala. Procedite, a vodu sačuvajte. Zajedno sa 100 g vode, ispasirajte leblebiju u kuhinjskom robotu. Dodajte maslinovo ulje i tahini. Ponovo ispasirajte, dok ne dobijete homogenu smesu. Posolite po želji.
U malu šerpu stavite kockicu maslaca. Ostavite da se otopi i neka se tako krčka 5 minuta. Kada dobije svetlu boju ćilibara, dodajte alevu papriku, pa mešajte 20 - 30 minuta. Sklonite šerpu sa vatre.
Maslac stavite u vatrostalnu posudu i stavite na sobnu temperaturu, da se slegne. Uklonite penu sa poršine. Kada je maslac bistar, što se dobije nakon što sve slegne, isipajte ga u čistu posudu.
Humus isipajte u činijicu. Unutra napravite mala udubljenja, pa u njih sipajte malo od maslaca sa alevom paprikom. Posipajte preko zaatar začine.
Humus sa paprkama
Potrebni sastojci: 2 šolje kuvane leblebije, 3 kašike tahnija od susama, 3 kašike maslinovog ulja, sok od 1 manjeg limuna, 3 čena belog luka, 3 pečene paprike, 1 kašika kumina, mleven, 1 kašika aleve paprike, 1 kašičica bibera, so.
Način pripreme: Sve sastojke stavite u kuhinjski robot, pa neka se pasiraju 1 - 2 minuta, dok ne dobijete homogenu smesu.
Humus sa avokadom
Potrebni sastojci: 100 g leblebije iz konzerve, 1 avokado, 1/2 glavice crvenog luka, 2 kašike maslinovog ulja, sok od 1/2 limuna, 2 čena belog luka, biber, himalajska so.
Način pripreme: Beli i crni luk sitno iseckajte. Avokado ogulite i isecite na komadiće. Sve iseckane namirnice stavite u blender, zajedno sa maslinovim uljem. Dodajte leblebiju i posolite i pobiberite. Pasirajte dok ne dobijete gusti namaz.
Komentari