Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Čaj od breskvi - osvežavajuć i koristan

Čaj od breskvi - osvežavajuć i koristan

Djemile CheshlievaDjemile Cheshlieva
Šef kuhinje
2554
Čaj od breskvi

Čaj od breskvi ima mnogo lekovitih svojstava zbog prisustva osnovnih hranljivih materija. Naziv čaja je možda malo povodljiv, zato što se on kuva ne samo od ploda breskve, već takođe i od listova drveta breskve.

U današnje vreme čaj od breskve može da se konzumira kako topao, tako i hladan. Posebno je popularan ledeni čaj od breskve. Međutim, nezavisno od toga da li ga konzumirate toplog ili hladnog, ispijanje ovog čaka može da bude od velike koristi za vaše zdravlje.

Jedna od prvih stvari na koje treba da obratimo pažnju je upravo kako se pravi čaj od breskvi.

U šerpu se stavlja jedna čaša vode da provri. Dodaje se 1 supena kašika listova breskvi. Kuva se otprilike 5 minuta, nakon čega se dobro iscedi. Ako želite u gotov čaj možete da dodate med ili šećer. Takođe može da se doda i sveže mleko po ukusu.

Tehnika spremanja ledenog čaja od breskvi je različita. Potrebne su vam breskve - 6 komada, skuvan čaj od breskvi (poželjno) - 4 šolje, voda - 4 šolje, šećer - 1 šolja.

Breskve se seku na kriške, dodaje se šečer, vrela voda i smesa se prokuva. Vatra se smanjuje i ostavlja se tako da vri sat vremena, nakon čega se skida sa ringle i ostavlja se da se ohladi 1-2 sata. Procedi se kroz gazu i ostavlja se u frižideru. Nakon hlađenja ledeni čaj je spreman za konzumaciju.

Čaj od breskvi - osvežavajuć i koristan

Ledeni ili topli čaj od breskvi pokazuje veliku korist za zdravlje čoveka. Ali da biste to iskoristili treba redovno i u umerenim količinama da konzumirate čaj od breskvi. Doza ne sme da se prekorači. Jedna-dve šolje dnevno su dovoljne da u potpunosti iskoristite moć njegovih lekovitih svojstava.

Oni koji pronalaze korisne materije u čaju poboljšavaju normalno funkcionisanje bubrega i jetre. Ovo sprečava zatvor, gastritis, kolitis i čir. Osim toga, čaj čisti od toksina i olakšava varenje.

Čaj od breskvi sadrži cink, askrobinsku kiselinu i vitamin C. Ovo pomaže kod pneumonije, prehlada, zarastanja rana, jačanja imunološkog sistema.

Antioksidansi koji su sadržani u njemu se bore protiv slobodnih radikala tako što na taj način sprečavaju tumore da se kombinuju i rastu. Antioksidansi kao što su hlorogena ksielina smanjuju rizik od raka pluća.

Lutein i likopen pomažu u sprečavanju rizika od ozbiljnih kardiovaskularnih oboljenja. Oni su sadržani u velikim količinama u čaju od breskvi. Nivo elektrolita utiče na metabolizam ugljenih hidrata, takođe doprinosi stabilizaciji sadržaja kalijuma.

Hladan čaj od breskvi
Fotografija: Dobrinka Petkova

Čaj od breskvi je bogat beta karoteinom (vitamin A) koji pomaže zdravlju očiju i štiti od slepila. Čaj treba redovno da se pije kako bi se osetili njegovi puni blagotvorni efekti.

Kalcijum, fosfor i fluor koji se nalaze u čaju od breskvi štite kosti i zube. Oni jačaju koštani sistem i zubnu gleđ, ali takođe smanjuju rizik od osteoporoze i karijesa.

Zahvaljujući sadržaju magnezijuma u breskvama konzumacija nekoliko šolja čaja od breskvi pomaže u oslobađanju od zdravstvenih problema kao što je nagomilan stres i zabrinutost. Čaj pomaže u smanjivanju simptoma depresije. Nivoi šećera i masnoća u breskvama su niski, zbog toga ne postoji opasnost da njegova konzumacija dovede do gojaznosti.

Uz to, čaj od breskvi pomaže još kod bronhitisa, kašlja, nesanice, može da bude efikasno sredstvo za smanjivanje problema kao što su krvni pritisak i loš dah.

Konzumacija čaja od breskvi ne uzrokuje nikakve nuspojave. Ali prekomerna konzumacija može da dovede do problema sa stomakom i u retkim slučajevima do nekih alergijskih reakcija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest