Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Izbegavajte ovu hranu kako biste zaštitili zube od karijesa i mrlja na zubima

Izbegavajte ovu hranu kako biste zaštitili zube od karijesa i mrlja na zubima

ZoriZori
Guru
238
1 od 22 Fotografije

1. Sušeno voće


Dodavanje suvog grožđa u dečiju kutiju za ručak možda izgleda kao zdrava varijanta, ali sušeno voće je razlog povećanja zubnog karijesa. Upozorenja su stigla ranije ovog meseca, nakon što su u Velikoj Britaniji stomatolozi alarmirali da broj dece ispod 5 godina, kojima su izvađeni zubi kao posledica karijesa, je porastao za 24% tokom poslednje decenije. Sušeno voće je puno šećera koji se lepi po zubima, objavili su iz Nacionalnog foruma za gojaznost u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ako zubi nisu oprani nakon obroka, šećer počinje da uništava zubnu gleđ;

Zubari nas godinama upozoravaju na štetne efekte koje bombone i čokolada pričinjavaju našim zubima. Ali ima i mnogo drugih sakrivenih uzroka karijesa, erozije gleđi i mrlja na zubima.

Verovali ili ne, flaširana voda je jedna takva hrana koja sporo, ali sigurno oduzima naš lep osmeh. Ako preferirate flaširanu, a ne vodu sa česme, nikakvu uslugu ne činite vašim zubima. Kada se flaširana voda pročišćuje, ona postaje kiselija, što može da poveća rizik od karijesa. Uz to, voda sa česme sadrži fluor, prirodnu hemijsku materiju, koja je dodata u dovod vode kako bi zubna gleđ bila jača. Godine 2007. novine Dental Research su objavile da fluoriranje smanjuje karijes u zubima za 27% kod odraslih.

Kockice leda su takođe štetne za lepe zube. Kada pijemo naš omiljeni hladni napitak tokom vrućih sunčanih dana, možda će biti teško da se suprotstavimo želji da izgrickamo lediće koji su ostali na dnu čaše. Ali pazite, ovo može da dovede do pukotina na površini zubne gleđi. Ako led upadne među naše zube pod neobičnim uglom, on bi mogao da ošteti deo zubne gleđi ili još strašnije - sam zub može da se slomi.

Pogledajte gore našu galeriju gde smo pažljivo sakupili svu hranu koja iritira vaše zube.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni