Breksve poseduju veoma korisna i lekovita svojstva i zatto se koriste kako u narodnoj, tako i u alternativnoj medicini. Breskve sadrže organske kiseline - jabučnu, vinsku, limunsku, a pored njih sadrže i mineralne soli i mnoštvo vitamina.
Breskve, takođe, sadrže pektin i eterična ulja. Koštica breskve je veoma korisna, budući da sadrži gorko bademov ulje i vitamin B17.
Sočne plodove breskve organiza lako usvaja, pa se zato preporučuju deci, a takođe i odraslima za vraćanje apetita nakon bolesti. Breskve su odlične ako imate konstipaciju ili kiseline.
Breskve potpomažu varenje, posebno kada je u pitanju varenje masne hrane. Ovo voće je korisno i kod gihta, reumatizma, bolesti bubrega.
Konzumacija breksvi pomaže i kod kardiovaskularnih i bolesti bubrega, a takođe su korisne i kod bolesti jetre i žuči. Cvetovi breskve su odlično diuretičko sredstvo, a koriste se u vidu čaja.
Kod aritmije, anemije, oboljenja želuca, smanjene kiselosti u želucu i kod konstipacije se preporučuje četvrtina čaše soka od breskve, dvadeset minuta pre obroka. Sok od breskve se ne treba konzumirati kada su prisutne alergije, dijabetes i gojaznost.
Breskve pomažu u čišćenju organizma od toksina i naslaga, a osobe koje imaju osetljiv nervni sistem treba da konzmiraju breskve umereno, jer one imaju sposobnost da ga aktiviraju i uzbude.
Ovo ukusno voće poboljšava varenje, zahvaljujući visokom sadržaju rastvorljive celuloze, koja reguliše i poboljšava rad creva i suzbija procese truljenja u digestivnom traktu.
Visok sadržaj kalijuma čini breskve korisnim kod stanja aritmije i drugih srčanih problema. Breskve jačaju imuni sistem, a takođe su korisne i u borbi protiv bakterija raznih bolesti i virusa.
Visok sadržaj magnezijuma čini breskve nezamenljvim saveznikom za poboljšanje psihičkog zdravlja, beskve ublažavaju stres i poboljšavaju raspoloženje.
Breskve imaju i podmlađujući efekat, jer daju vlažnost ćelijama kože duže vreme, ublažavaju bore i podstiču regeneraciju kože.
Breskve su odlično sredstvo za mršavljenje - imaju svega 40 kalorija na 100 g. Ako jedete po tri breskve dnevno, lako ćete smmršati, a pritom ćete organizamu dati korisne vitamine i minerale.
Komentari