Karfiol je izuzetno zdravo povrće sa mnogo blagotvornih svojstvava za zdravlje.
Pogledajte 8 koristi od konzumiranja karfiola.
Sadrži mnogo hranljivih sastojaka
Karfiol ima mnogo nizak sadržaj kalorija, ali visok sadržaj vitamina. Istina je da on sadrži skoro sve vitamine i minerale koji su potrebni našem telu.
U 128 g svežeg karfiola ima:
- Kalorija: 25
- Vlakana: 3 h
- Vitamin C: 77 % od preporučenog dnevnog unosa
- Vitamin K: 20 % od preporučenog dnevnog unosa
- Vitamin B6: 11 % od preporučenog dnevnog unosa
- Folna kiselina: 14 % od preporučenog dnevnog unosa
- Pantotenska kiselina: 7 % od preporučenog dnevnog unosa
- Kalijum: 9 % od preporučenog dnevnog unosa
- Mangan: 8 % od preporučenog dnevnog unosa
- Magnezijum: 4% od preporučenog dnevnog unosa
- Fosfor_ 4 % od preporučenog dnevnog unosa
Ima visok sadržaj vlakana
Karfiol sadrži veliku količinu vlakana, koji su važni za smanjenje upala i pomažu varenju. Ishrana bogata vlaknima je povezana sa niskim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, raka i dijabetesa.
Dobar izvor antioksidanasa
Karfiol je veoma bogat antioksidasima, glukozinolatima i izotiocianatima, za koje je dokazano da usporavaju rast ćelija raka. On sadrži karotenoide, flavonoide i vitamin C, koji smanjuje rizik od karfiovaskularnih bolest i stimuliše imunitet.
Može pomoći kod mršavljenja
Karfiol ima visok sadržaj vlakana i vode. Ustvari, sadržaj vode je impresivnih 92 %, Sva ova svojstva mogu da budu od koristi prilikom gubitka težine.
Bogat je vitaminim B4 (Holin)
Holin je važan hranljivi sastojak koji mnogi ljudi ne uspevaju da nabave. Jedna ćaša karfiola sadrži 45 mg holina. Holin učestvuje u mnogim procesima u telu, kao što je održavanje celovitosti čelijskih membrana, sintetizacija DNK i održavanje metabolizma. Osim toga sprečava rizik od bolesti jetre, srca i neuroloških oboljenja.
Bogat je Sulforafanom
Karfiol sadrži antioksidant sulforafan. Sulforafan je biljno jedinjenje sa mnogo blagotvornih efekata. On smanjuje rizik od raka, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.
Alaternativa sa niskim sadržajem ugljenih hidrata žitarica i mahunarki.
Konzumiranje karfiola je fantastičan način da povećate unost povrća i da držite dijetu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata. Jedna čaša karfiola sadrži 5 g ugljenih hidrata, a jedna čaša pirinča sadrži 45 g ugljenih hidrata - devet puta više od karfiola.
Lako se koristi u isharni
Mnogo lako možete dodati karfiol u vaš meni. Možete ga konzumirati sirov, kuvan, dinstan ili pečen. Osim toga možete ga konzumirati u mnogim receptima i kombinovati sa raznim jelima.
Ako volite karfiol, obavezno probajte ove recepte sa karfiolom:
Komentari