bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Standardi za kvalitet ekstra devičanskog maslinovog ulja

Standardi za kvalitet ekstra devičanskog maslinovog ulja

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2312
Standardi za kvalitet ekstra devičanskog ulja

Ekstra devičansko maslinovo ulje ima oznaku na svojoj etiketi. Na italijanskom je Extra Vergine, na španskom - Extra Virgin, a na engleskom - Extra Virgin. Ovo maslinovo ulje je napravljeno od maslinovog ulja i visokog je kvaliteta. Dobija se prilikom mehaničkog presovanja maslina, kao rezultat prve hladne ekstrakcije pri temperaturi ne višoj od 27ºC.

Najbolju od najboljih rekolti ekstra devičanskog maslinovog ulja možete prepoznati po dodatnoj oznaci na etiketi D.O.P - Denominacion de Origen Protegida. Predstavlja izuzetnu vrstu, proizvedenu od maslina uzgajanih u određenom geografskom regionu i regulisano na mestu proizvodnje.

Drvo masline se pak uzgaja po najvišim standardima tako što je istovremeno podložno neprestanoj proveri kvaliteta. Denominacion de origen su identifikovana maslinova ulja Baena, Bajo Aragon, Gata-Hurdes, Les Garrigues, Montes de Toledo, Priego de Cordoba, Sierra de Cazorla, Sierra de Segura, Siurana, Aceites de Monterrubio.

Korišćenje maslinovog ulja je blagotvorno i deluje na zdravlje srca zbog sadržaja mononezasićenih masti. Smatra se da svakodnevna upotreba maslinovog ulja pomaže u smanjivanju krvnog pritiska. Visok nivo oleinske kiseline u maslinovom ulju se apsorbuje u telu nalazeći svoj put ka ćelijskim membranama i menja njihov signalizacijski model. Na ovaj način smanjuje krvni pritisak.

Sadržaj mononezasićenih masti u maslinovom ulju se povezuje ne samo sa smanjivanjem holesterola, nego i dodatno pomaže u smanjivanju krvnog pritiska. A što je maslinovo ulje kvalitetnije, to bolje.

Devičanko, bez dodatka ekstra (Virgin olive oil, Olio di oliva vergine) takođe je maslinovo ulje visokog kvaliteta. U potpunosti je prirodan proizvod, proizveden ekstrakcijom bez zagrevanja, ali iz maslina nižeg kvaliteta, nego onih za ekstra devičansko. Ovo ulje je manje zasićeno, manje prefinjenog ukusa i proizvodi se po manje strogim standardima kvaliteta. Respektivno, ima i nižu cenu.

Kako da prepoznamo pravo ekstra devičnsko maslinovo ulje?

Hladno ceđeno ulje

Nažalost, na tržištu postoje trgovački brendovi koji spekulišu sa etiketom ekstra devičansko, dok sadržaj sasvim ne ispunjava zahteve za sličan kvalitet maslinovog ulja. Iz ovog razloga bilo bi dobro da naučite sami da prepoznate kvalitetno ekstra devičansko maslinovo ulje.

Na prvom mestu prepoznaćete ekstra devičansko maslinovo ulje po njegovoj konzistenciji. Ako ga stavite u frižider, ono treba značajno da se stvrdne, a kada ga izvadite na sobnu temperaturu, ponovo postaje tečno i dobija svoj pređašnji izgled. Ukoliko maslinovo ulje nema kvalitet ekstra devičanskog, ono se neće promeniti - ovo znači da u njegovom sastavu postoji velika količina nečistoća.

Ukus lepog ekstra devičanskog maslinovog ulja je blago gorak, zasićen i čak blago ljut, a aroma maslina se dobro oseća. Ekstra devičansko maslinovo ulje ne bi trebalo da se podleže termičkoj obradi, zato što se gube svi njegovi korisni kvaliteti. Ono je odgovarajuće za začinjavanje salata, umaka i namaza.

Koristi ekstra devičanskog maslinovog ulja

Maslinovo ulje ekstra verdžine

Zahvaljujući hladnom presovanju i maslinama čuvaju se svi dragoceni sastojci, čineći ekstra devičansko maslinovo ulje jednom od najzdravijih biljnih masnoća na svetu.

Ekstra devičansko maslinovo ulje sadrži ogromne količine antioksidanasa, a njegova redovna konzumacija štiti od slobodnih radikala koji uzrokuju niz zdravstvenih problema i čak neke vrste raka.

Takođe ima i odlična protivupalna svojstva, pravi eliksir za zdravlje mišića srca. Smanjuje krvni pritisak, štiti od lošeg holesterola i jača krvne sudove.

Pomaže u smanjivanju bolova u zglobovima, ublažava bolove kod reumatoidnog artritisa i pomaže u smanjenju nadutosti. Maslinovo ulje u kombinaciji sa mediteranskom ishranom smanjuje rizik od moždanog udara i pomaže u produžavanju života.

Redovna konzumacija kvalitetnog ekstra devičanskog maslinovog ulja čuva ćelije i štiti od prevremenog starenja.

Pogledajte šta ukusno i korisno možete da pripremite sa maslinovim uljem, gledajući naše recepte sa maslinovim uljem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest