bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»5 koristi ispijanja čaja od kamilice

5 koristi ispijanja čaja od kamilice

Genoveva IlievaGenoveva Ilieva
Početnik
11
Čaj od kamilice

Nekada je čaj od kamilice bio veoma popularan, ali danas je zamenjen različitim egzotičnim bilnim proizvodima i lekovitnim biljkama koje su nama nepoznate.

Uprkos tome, čaj od kamilice ostaje izuzetno koristan, zbog toga stručnjaci govore da ne treba da ga zanemarujemo.

Evo koje zdravstvene prednosti može da nam obezbedi kamilica. Napitak poboljšava varenje i rad srca, normalizuje šećer u krvi, bori se protiv nesanice.

Rešava probleme sa nesanicom

Čaj od kamilice se bori sa nesanicom, zato što sadrži materiju apigenin. Ovaj antioksidans utiče na receptore glvanog mozga koji zrokuju osećaj posnaponsti. Osim toga, apigenin se bori sa lošim raspoloženjem i depresijom.

Poboljšava varenje

Kamilica

Čaj od kamilice smanjuje upalne procese, zbog toga se preporučuje kod proliva i problema sa gastrointestinalnim traktom. Istraživanja su dokazala da on može da se koristi kao profilaktika protiv čireva, zato što smanjuje kislost.

Normalizuje šećer u krvi

S obzirom na to da čaj od kamilice ima protivupalna svojstva, njegova upotreba sprečava uništavanje ćeija pankreasa koje proizvode insulin. Ovo održava nivo šećera u krvi drži normalnim.

Poboljšava rad srca

Kamilica je bogata flavonoidima. Oni pokazuju blagotvoran uticaj na kardiovaskularni sistem, zato što smanjuju nivo holesterola. Ovo pomaže i protiv visokog krvnog pritiska.

Merenje krvnog pritiska

Bori se protiv bolesti raka

Brojna istraživanja su dokazala da čaj od kamilice može da smanji rizik od nekih vrsta raka. Antioksidans apigenin štiti od raka dojke, materice, prostate i digestivnog trakta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest