bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Najpopularniji švajcarski sirevi

Najpopularniji švajcarski sirevi

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1473
Ementaler

Na šta pomislite kada pomislite na Švajcarsku? Možda vam na pamet padne visok životni standard, satovi, čokolada, banke i naravno sir.

Izgleda da švajcarske sireve ne treba mnogo predstavljati – oni su neka vrsta vizit karte ove zemlje. Evo najpopularnijih švajcarskih sireva koje treba da probate:

Ementaler (Emmental) – ovo je svakako najpopularniji švajcarski mlečni proizvod. Sir je prepun rupa i ima karakterističnu žutu boju.

Fondu

Proizvod fermentira nekoliko meseci pre nego što postane jestiv. Za samo jednu pitu sa sirom, od oko 70 kilograma, potrebno je između 700 i 900 litara mleka.

Tete de Moine ili „monaška glava“ je polutvrdi i poluodležani sir, odnosno ovaj mlečni proizvod sazreva između 3 i 4 meseca.

Zanimljiva činjenica o ovom siru je da se ne seče običnim nožem - potrebno je strugati ružice od njega posebnim nožem, koji se zove Đirola. Ovako serviran, sir se može kombinovati sa bilo kojom salatom, hlebom i sl.

Grijer (Gruiere) - ovaj sir mora da odleži najmanje pola godine u posebnim podrumima, gde temperatura nije niža od 11 i nije viša od 14 stepeni, a vlažnost vazduha je do 90%.

Apencler

Gruiere je veoma pogodan za pripremanje fondua - mlečni proizvod se pravi od visokokvalitetnog nepasterizovanog kravljeg mleka. Za izradu jednog kilograma ovog švajcarskog sira potrebno je 12 litara mleka.

Apenceler (Appenzeller) je sir koji se proizvodi pod strogim uslovima – zanimljivost ovog sira je to što se stavlja u posebnu salamuru u kojoj se nalaze začini. Postoji mnogo sorti, ali njegova klasična verzija treba da sazre tri meseca.

Sbrinz je kravlji sir koji se široko koristi u švajcarskoj kuhinji ​​- vrlo često kao zamena za parmezan. Mlečni proizvod ima zlatnu koru i tvrdu teksturu - za rendanje se koristi poseban nož.

Ovaj sir se pravi samo od kravljeg mleka i može da sazreva do tri godine, a kada je spreman može da se koristi za pravljenje raznih sosova za testenine.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest