Bonapeti.rs»Članci»Mlečni Proizvodi»Švajcarski sir Sbrinz

Švajcarski sir Sbrinz

Švajcarski sir Sbrinz

Sir Sbrinz je tradicionalan sir u Švajcarskoj. Pravi se od kravljeg mleka i proizvodi se pre svega u centralnim oblastima zemlje. Koristi se veoma široko u švajcarskoj kuhinji, zamenjujući parmezan.

Istorija sira Sbrinz

Ova vrsta sira je jedan od najstarijih i poznatih sireva u Evropi. Na zvaničnom sajtu ljudi koji prave ovaj sir stoji da je to upravo onaj sir kog je Plinije Stariji imao na umu kada je pisao o "siru Helvećana". Međutim, prema novijim i dosta pouzdanijim izvorima pravljenje ovog sira je započeto 1530. godine kada se pominje u dokumentima državnog arhiva u Bernu. Postoje dve verzije o proizvodnji ovog sira:

- Prva glasi da je ovaj sir dobio ime po samom nazivu grada u kom se pravi - Brienz, koji se nalazi blizu Berna;

- Druga verzija glasi da ovaj sir po prvi put počinje da se proizvodi u Lombardiji tako što je na jeziku jednog od lokalnih dijalekata "sbrinzo" značilo "veoma tvrd sir".

Sir Sbrinz

Godine 2001. sir Sbrinz dobija status proizvoda koji je kontrolisanog porekla. Prema ovom sertifikatu ljudi koji proizvode ovaj sir su dužni da poštuju tehnologiju njegovog pravljenja, bez stavljanja bilo kakvih dodataka i genetski modifikovanih organizama (GMO).

U današnje vreme Sbrinz se pravi u oblastima Obvladen, Bern, Linc i Nidvalen, takođe i u provincijama kao što su Cut, Aargau i Sankt Galen. Ovaj sir se pravi u ukupno četrdeset i dve fabrike s tim što je najkrupniji proizvođač kompanija Sbrinz Kase GmbH.

Način proizvodnje sira Sbrinz

Kao što smo već rekli Sbrinz je dosta tvrd sir koji ima tamnozelenu koru i žućkaste mrlje, tvrdu unutrašnjost. Pravi se samo i jedino od kravljeg mleka koje je poreklom iz Švajcarske. Proces prilikom kog sir sazreva može da traje do 3 godine. Kao rezultat njegovog dugotrajnog sazrevanja njegov unutrašnji deo postaje dosta tvrd i iz tog razloga treba da se koristi specijalan nož kako bi se sir izrendao.

Međutim, bez obzira na njegovu tvrdoću sir ima veoma prijatan i nežan ukus oraha koji ima blag priukus karamelizovanog šećera i miriše na englesko cveće i trave. Sbrinz se pravi u pljosnatim i okruglim koturima koji su prečnika od 45 fo 75 cm, a njegova visina je od 12 do 17 cm, njegova težina je između 25 i 45 kg.

Ovaj sir ima nizak sadržaj masti kojih je otrpilike 40% na 100 grama proizvoda. U ovih 100 grama ima još i 30 g belančevina, 33 g masti i on ne sadrži nikake ugljene hidrate.

A evo i nekih ukusnih predloga u kojima možete koristiti ukusni sir Sbrinz:

- pica sa sirom;

- pečeni sir;

- mafini sa sirom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni