Sir je najpopularniji mlečni proizvod na svetu. Tokom svog dugog postojanja ona je pretrpela niz promena i kao rezultat imamo sireve različite konzistencije. Ozbiljno mesto među njima zauzimaju meki sirevi. Oni imaju različitu gustinu i svaki od njih je originalan.
Plemenita bela buđ je klasika. Ovo čini ovo gurmansko jelo univerzalnim. Evo najboljih mekih sireva, koje traže gastronomi.
Bri
Koliko mekan će biti sir i kakvu teksturu će imati zavisi od vremena sazrevanja. Što je ono kasnije, to će sir biti mekši. Bri je među klasicima sireva sa belom buđi.
Kamamber
Ovaj popularni meki sir je veoma sličan bri siru, ali njegov mesasti deo je mekši. Dobro se topi, zato učestvuje u receptima u kojima se prži. Ima dosta tamnu boju u poređenju sa drugim mekim sirevima, a ko voli ukus pečuraka, biće oduševljen ovim sirom.
Nevšatel
Ne samo unutrašnji deo, nego i kora ovog sira su veoma prijatni. On sazreva relativno dugo i zato ima drugačiju teksturu. Ima veoma delikatan ukus i odličan je za doručak.
Burata
Burata se bukvalno topi u ustima. Predstavlja mocarelu koja e oblikuje u kesicu i puni se pavlakom. Nakon toga sir se uvija u listove biljke asfodel. Kroz njih lako može da se prepozna da li je sir svež.
Ševre (Cheuvre)
Toliko mekan sir kao ovaj može biti definisan kao hrana kremaste teksture. Ukus je takođe originalan - ukus pečurke ili oraha.
Rokfor
Pravi se od ovčijeg mleka i odlično ide sa ražanim hlebom. Ovo gurmansko jelo je egzotika kod nas.
Gorgonzola
Ovaj plavi meki sir se odlikuje svojim sladunjavim ukusom. Sa kruškama i drugim voćem čini odličan tandem. Koristi se u desertima.
Bajern blu
Ovaj sir takođe ima veoma mekanu teksturu i može da se koristi kod podloge. On je debeo, blago kiselkastog ukusa i žućkaste nijanse.
Rikota
Sir Rikota se proizvodi od ovčijeg, kravljeg ili bivoljeg mleka. On je takođe sldunjavog ukusa, zato se koristi u desertima.
Feta
Sir Feta je slan i stavlja se u salate ili se koristi kao meze. Blago kiseo i mrvljiv, ovaj grčki sir je obogaćen biljkama.
Mocarela
Mocarela je toliko popularan sir da ima mnoštvo vrsta. Meka mocarela je čest sastojak u receptima za pice, testeninu i druga jela sa sirom.
Komentari