Švajcarski sir Apenceler je jedan od najstarijih poznatih i ukusnih sireva u Švajcarskoj. On svoj naziv dobija po oblasti Appenzell u Švajcarskoj, a pre nego što se pošalje po svetu, kako bismo mi uživali u njemu, proizvodi si i čuva dok ne bude savršeno zreo.
Sir Apenceler se pravi sa poštovanjem prema proizvodima i sa mnogo truda prateći tradicionalne recepte koji se prenose s kolena na koleno više od 700 godina. Idilični pejsaži kantona Appenzell gde pase krupna rogata stoka i tajni recept za salamuru od biljki i vina sa kojom se "pere" kora sira, čini ga teško zaboravnim i unikatnim po svom ukusu oraha, kombinovanim sa biljnom pikantnošću.
Sir Appenzellеr se pravi od sirovog kravljeg mleka. U Švajcarskoj stroga kontrola kvaliteta garantuje da farmeri snabdevaju majastore sira samo prvoklasnim, čistim mlekom, namuženim od krava koje su hranjene senom i travom. Sirevi Apenceler su ručni pravljeni okruglog, pljosnatog oblika. Svaki kotur sira se tretira od 3 sedmice do minimum 3 meseca salamurom koja daje jaku aromu i prefinjen, blago pikantan ukus sira. Njegova boja je žućkasta, tekstura gusta i lako se seče.
Sadržaj sira Apenceler u 1 oz (28, 25 g):
Kalorije - 110
Masti - 9 g
Zasićene masti - 5 g
Transmasti - 0 g
Natirjum - 170 mg
Ugljeni hidrati - 0 g
Dijetalna vlakna - 0 g
Šećeri - 0 g
Proteini - 7 g
Vitamin A - 0, 1 %
Vitamin C - 0 %
Kalcijum - 0, 2 %
Gvožđe - 0 %
Postoje tri vrste sira Apenceler. Najlakše se razgraničavaju po boji na njihovoj etiketi:
- Appenzeller classic. Ovaj sir zri 3-4 meseca dok ne dobije svoj mek i istančan ukus. Njegova etiketa je srebrna.
- Appenzeller Surchoix. Kod njega je proces zrenja manje dug od 4-6 meseci, što mu daje jači i gušći ukus. Njegova etiketa je zlatna.
- Appenzeller Extra. Da bi nosili ovo ime, sirevi treba da odgovaraju dugačkom spisku specifičnih kriterijuma. Sirevi sazrevaju 6 meseci i biraju se najvalitetniji i najaromatičniji. Njegova etiketa je crna.
Kao dopuna na trpezi ili uz lepi domaći hleb, sir Apenceler je delikates i savršen je za fondu. Napici odgovarajući uz njega su pivo, sajder i crveno vino. Ovaj sir se lako topi i često se koristi kao toping za začinjavanje krompira, salata i proizvoda od testa iz švajcarske kuhinje. Ukoliko želite da uprostite stvari prosto ga nasecite i uživajte u njemu.
Komentari