Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Zbog čega nam je potreban magnezijum?

Zbog čega nam je potreban magnezijum?

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
451
Magnezijum

Magnezijum je mineral, koji se najčešće nalazi u prirodi u obliku različitih hemijskih jedinjenja sa kalcijumom. Nalazi se u morskoj vodi, mineralnim izvorima i u zelenom pigmentu biljaka. Poznato je da je magnezijum vitalan sastojak u ljudskom i životinjskom telu i da je neophodan za delovanje oko 300 različitih enzima.

Oko 60% magnezijuma u ​​telu se skladišti u kostima. Sastavni je deo krvne plazme. Takođe se nalazi u skeletnim mišićima, srcu, nervnom sistemu, jetri. Reguliše aktivnost neuromišićnog sistema i obezbeđuje normalan prenos impulsa između nervnih vlakana. Deluje kao katalizator u mnogim enzimskim reakcijama.

Bez njega nije moguć metabolizam ugljenih hidrata, proteina i masti. Stabilizuje trombocite i sprečava razvoj tromboze. Ostale funkcije magnezijuma vezane su za smanjenje nivoa lipida u krvi, sprečavanje poremećaja srčanog ritma i stvaranje kamena u bubregu.

Magnezijum se može nazvati i antistres elementom zbog svoje sposobnosti da reguliše snagu odgovora tela na agresiju: hladnoću, svađu, iznenadnu buku itd.

Što je veći nedostatak magnezijuma, pojedinac postaje osetljiviji, nervozniji i anksiozniji. Previše snažno reaguje na spoljašnje događaje, a to je povezano sa još većom potrebom za magnezijumom. To dovodi do začaranog kruga koji može dovesti do iscrpljenosti i depresije.

Jedan od prvih simptoma nedostatka magnezijuma je hronični umor, koji većina ljudi pokušava da prevaziđe velikom konzumacijom kafe, kole i čaja. Nažalost, ova stimulativna pića povećavaju neuromišićnu ekscitabilnost i pogoršavaju umor.

Izvori magnezijuma

Kada koristite kontraceptivna sredstva na bazi estrogena, magnezijum se zadržava u kostima i ne cirkuliše normalno u telu. Većina žena koje uzimaju kontracepcijske pilule imaju nedovoljan nivo Mg u krvi i treba da vode računa da ovaj element unose hranom.

Preporučeni dnevni unos magnezijuma za muškarce i žene starosti 18-60 godina je 330 mg za muškarce i 280 mg za žene. Kada se otkrije nizak nivo magnezijuma u ​​telu, najpogodniji i najpristupačniji način da se oni normalizuju je prirodni unos magnezijuma namirnicama kao što su zeleno lisnato povrće, bademi i drugi orašasti plodovi, banane, semenke, žitarice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest