Kinoa ima orašasti ukus sa blagom aromom svežeg bilja. Čista radost za vegetarijance, za gubitak težine i držanje dijete za mršavljenje. Po sastavu, ova žitarica starih Inka je bogata vitaminima, proteinima, aminokiselinama i nezasićenim masnim kiselinama. Alternativa pirinču, bulguru i kus-kusu u supama, salatama i prilozima.
Kako kuvati kinou?
Kuvajte kinou kao pirinač ili heljdu 15-20 minuta. Za jedan deo kinoe dodajte dva dela vode ili bujona od mesa ili povrća. Pre kuvanja bilo bi dobro isprati je hladnom vodom. Ne morate dodavati so: sama žitarica je slana. Kada je kuvana, dobro promešajte viljuškom. Glavna stvar je da kinou ne kuvate kao kašu. Možete napraviti i kinou kao rižoto - prvo je pržite na ulju nekoliko minuta u tiganju, a zatim dinstajte.
Sa kojim namirnicama je preporučljivo kombinovati kinou?
Od povrća, kinoa se dobro kombinuje sa prženim patlidžanima, paprikom, tikvicama, lukom i prazilukom, paradajzom, spanaćem, šparglama, šargarepom, kukuruzom, stabljikama celera, zelenim graškom, svežim krastavcima i rotkvicama. Od mahunarki - leblebija i pasulj. Za kinou odgovaraju i meso prepelice, piletina i ćuretina, kao i pečurke. I morski plodovi - dagnje, lignje, škampi.
Čime se može začiniti kinoa?
Majčina dušica, bosiljak, ruzmarin, korijander, peršun, mladi luk, beli luk, limeta, kim, kurkuma, čili su pogodni začini za kinou.

Recepti za kinou
Ovde će biti dobre slatke opcije za jela - puding sa kinoom, žitarice, desert sa kinoom.
Isprobajte ovaj recept za kinou: čašu kinoe isperite vodom, a zatim sipajte dve čaše mleka, dodajte šećer po ukusu i kuvajte. Zatim ohladite i ređajte u slojevima, naizmenično sa džemom od jabuka ili šljiva u visoke čaše, dobro ohladite u frižideru 2-3 sata i poslužiti.
Kinoa sa povrćem
Namirnice:
1 šolja kinoe
500 ml vode
1 veliki luk
1 velika šargarepa
1 paprika
2 čena belog luka ili suvi beli luk
luk, peršun, mirođija
so, biber
slatka aleva paprika
muškatni oraščić
biljno ulje za prženje

Priprema: Isperite zrna kinoe. U loncu prokuvajte vodu, dodajte žitarice, posolite. Kuvajte oko 15 minuta, a zatim ostavite još 5 minuta pod zatvorenim poklopcem.
Dok se kinoa kuva, pripremite povrće.
Crni luk i biber sitno iseckajte. Šargarepu narendajte na krupno.
Zagrejte biljno ulje u dubokom tiganju, pržite povrće u njemu 5 minuta. Zatim dodajte začine u jelo sa kinoom: u ovom slučaju, kašičicu slatke aleve paprike, mali prstohvat muskatnog oraščića, so i biber. Izgnječite beli luk kroz presu ili pospite suvim. Možete koristiti začine po ukusu.
Ponovo poklopite i dinstajte oko minut. Pomešajte kinou sa povrćem i začinima i poslužite!
Evo kako možete vrlo brzo da napravite ukusan prilog od kinoe! Zdravo i hranljivo!
Probajte i: kinoa sa pečurkama, kinoa sa mesom, kinoa u ćuftama i salate sa kinoom.
Komentari