Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Začini koji odgovaraju uz ćuretinu

Začini koji odgovaraju uz ćuretinu

pečena ćurka

Ćurka spada u omiljene ptice za prazničnu trpezu. Takođe je izuzetno korisna - mnogi je više vole od piletine. 100 grama kuvane ćuretine sadrži čak 30 grama proteina, a samo 160 kalorija. Ovo meso je bogato i cinkom i vitaminima B, kao i selenom. Ne sadrži štetne masti i holesterol i deo je režima ishrane svakog sportiste.

Ponekad, međutim, kuvanje ovog mesa predstavlja izazov. Najveći među njima - kako pravilno začiniti ćuretinu da poboljšate njen ukus?

Pravilo je da začini koji idu uz piletinu idu i uz ćuretinu. To znači lakši i svežiji ukus, a posebno je omiljena hrskava korica od začinskog bilja.

To je lako postići - i kada pečete celu ćurku i kada pripremate file ili batak. Trebaće vam maslac i sveži začini. Rastopite maslac i sitno iseckajte začine. Bilo koja mešavina je pogodna za tu svrhu - možete odabrati samo mirođiju; možete napraviti i više mediteransku mešavinu mešanjem origana, bosiljka i bibera.

Maslac možete zameniti i maslinovim uljem. U ovom slučaju, po pravilu, pogodniji su začini popularni u mediteranskoj kuhinji. Već smo ih naveli - to su origano, bosiljak, biber, ruzmarin.

začini za ćurku

Peršun je takođe posebno pogodan. Trik je u tome da izaberete sveži peršun koji ćete vrlo sitno iseckati. U kombinaciji sa uljem će napraviti čudo. Klasični začin za ćuretinu je takođe žalfija. Ovaj začin nije veoma popularan u našim geografskim širinama, ali daje jedinstven ukus jelima.

Klasični luk i beli luk takođe dobro idu uz ćuretinu. Beli luk se može dodati u maslac od bilja koji ćete napraviti kod kuće - sa rastopljenim maslacem, svežim začinskim biljem i nekoliko čenova belog luka.

Takođe možete koristiti nestandardni pristup - koristite sok od različitih agruma da začinite ćuretinu. Pošto mu je meso lagano, posebno bi dobro došao sok od pomorandže i dodata kora od pomorandže i brusnice. Možete je marinirati i u belom vinu ili pivu – svi ovi sastojci će učiniti meso još mekšim.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest