bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Koja je razlika između obične, umućene, kisele i slatke pavlake?

Koja je razlika između obične, umućene, kisele i slatke pavlake?

HrisiHrisi
Početnik
40
Pavlaka

Pavlaka je jedan od najčešće korišćenih sastojaka u kulinarstvu. Svako je koristi za pravljenje ukusnih jela. Ona nalazi primenu u pripremanju sosova, krem supa, različitih vrsta mesa i naravno - kolača. Često je u osnovi raznih kremova, kora za torte i glazure i obavezan je deo svakog drugog slatkog iskušenja.

Pavlaka može da se doda u dato jelo ili kolač u različitom obliku, prema onome što određena stvar iziskuje, kao i u zavisnosti od ličnih preferencija kuvara ili njegovih gostiju.

Pavlaka za kuvanje

Tečna pavlaka

Počinjemo sa pavlakom za kuvanje koja se obično koristi prilikom pripremanja slanih jela. Sigurno ste čuli ili praili ukusne stvari od sorte pečuraka sa pavlakom ili piletinu sa pavlakom. E, sa njima je u toku pavlaka za kuvanje. Ona bi mogla da se koristi i za pravljenje nečeg slatkog ako se u nju doda šećer u prahu, s obzirom na to da u principu nije zaslađena.

Umućena pavlaka

Pavlaka u spreju

Umućena pavlaka je jedna od najukusnijih vrsta koja se obično koristi za ukrase i nadeve. Njena masnoća treba da bude visoka (više od 30%). Dobija se tako što se u pavlaku doda običan ili šećer u prahu i smesa se muti mikserom dok se ne dobije gusta, sipkasta konzistencija. Možete da je napravite i sami kod kuće ili da je kupite. Obično se prodaje i u obliku spreja koji olakšava kuvarima koji njome planiraju da ukrase svoja poslastičarska dela.

Kisela pavlaka

Kisela pavlaka

Kisela pavlaka najviše po ukusu podseća na kiselo mleko zbog čega je i većina preferira kada se vrte po kuhinji. Sa njome mogu da se pripreme kako slatka, tako i slana jela. Njena masnoća je otprilike 25-30%.

Umućena pavlaka

Slatka pavlaka

Možemo da sudimo kakva je primena slatke pavlake po njenom ukusu. Ona učestvuje u stvaranju gotovo svih slatkih kulinarskih remek dela - torti, kremova, sitnih kolačića i većih kolača, sufleta i čak sladoleda. Lako se pretvara u mućenu pavlaku kada je stavite ispod žica miksera. Dodajte malo šećera i pre nego što osetite, imaćete odličnu pavlaku za svoja omiljena iskušenja.

Već raspolažete neophodnom informacijom o pripremanju neobičnih kolačića i slanih kulinarskih tvorbi, tako da nemate izgovor da nešto tako već sada spremite!

Nakon što ste upoznali terminologiju kod pavlake, mi preporučujemo da napravite sos od pavlake, tortu sa pavlakom ili ukusan krem od pavlake.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest