Makarone su hrana omiljena ljudima širom sveta. Domovina ove testenine u obliku cevi je Italija. Makarone se prave pomoću specijalnih mašina, koje im daju različit spoljašnji izgled i veličinu proizvoda. Italijanski naziv se odnosi samo na proizvod u obliku trubice.
Makarone se pripremaju tako što se skuvaju, a recepti uključuju veliku raznovrsnost drugih sastojaka, koji jelima daju različite kvalitete ukusa i čine ih pogodnim za svaki povod. Osnovna podela je na slatke i slane, a ostale varijacije su plod fantazije i ukusa kuvara.
Međutim, da biste postigli magičan ukus, treba da znate male tajne pravilne pripreme makarona.
Prvo pravilo se tiče izbora vrste makarona, koja je potrebna za određeni recept. Sve kvalitetne makarone su glatke, zlataste ili bele boje. Treba da se čuvaju na suvom i provetrenom mestu, daleko od začina koji će promeniti aromu i njihove kvalitete ukusa.
Drugo pravilo se tiče kuvanja makarona. Po pravilu treba da bude 1 litar vode na 100 grama makarona - Kuvaju se u posoljenoj vodi, prateći uputstva na pakovanju - obično 8-10-12 min. Nakon kuvanja se iscede i operu u hladnoj vodi, da se ne bi slepile.
Svima nama omiljeni retro recept za makarone u rerni može biti u slatkoj ili slanoj varijanti, a zašto ne i miks obe varijante.
Retro makarone u rerni
makarone - 1 pakovanje (400 g)
ulje
jaja - 6 komada
sveže mleko - 800 ml
šećer - oko 300 g ili po ukusu
vanila - 4 komada
šećer u prahu - za posipanje
Način pripreme: Testeninu skuvajte prema uputstvu na pakovanju, iscedite je i stavite je u nauljenu tepsiju. Makarone prelijte prethodno umućenim jajima, šećerom, mlekom i vanilom, ukoliko više volite slatku varijantu recepta. Umesto vanile i šećera možete odokativno dodati sir i dobićete ukusne makarone u rerni sa jajima i sirom. Pecite dok ne budu gotove u umereno zagrejanoj rerni. Slatke makarone na kraju pospite šećerom u prahu. Ukus iz detinjstva može vas naterati da u vaše makarone u rerni stavite em malo šećera, em malo sira... Izbor je vaš.
Predlog recepta za makarone u rerni sa šunkom i sosom od pavlake će se dopasti ljubiteljima testenina.
Potrebni sastojci:
1 pakovanje makarona
¼ kilograma šunke
300 g kisele pavlake
3 supene kašike vegete
Način pripreme:
Makarone skuvajte u potrebnoj količini vode prema uputstvu na pakovanju. Šunku isecite na kratke trakice. Pavlaku sipajte u duboku posudu i pomešajte sa vodom u odnosu 1:1. Dodajte vegetu i so po ukusu.
U tepsiju stavite skuvane makarone, šunku i pavlaku. Sve promešajte i stavite u hladnu rernu. Uključite je na 200 stepeni i pecite oko pola sata dok se pavlaka ne zgusti. Na kraju pospite narendanim kačkavaljem i stavite da se dopeče, dok se ne dobije zlatkasta boja.
Komentari