Svi znamo da ishrana koja sadrži prerađenu i štetnu hranu, meso i mlečne proizvode, dovodi do povišenog nivoa šećera i masti u krvi. To pomaže oslobađanju slobodnih radikala i oksidativnog stresa i izaziva biohemijsku kaskadu u krvotoku.
Ona, pak sa svoje strane, oštećuje proteine koji se nalaze u našem telu, a to dovodi do upale, menja funkciju arterija, zgušnjava krv i izaziva stresnu reakciju nerava kao što je „bori se ili beži“. Sve ovo se dešava do 4 sata nakon obroka.
Kako sniziti nivo šećera u krvi nakon obroka?
Morate prirodno promeniti svoju ishranu. Trebalo bi da pratite dijetu za dijabetes koja je bogata antioksidansima, antiinflamatornom biljnom hranom. Takođe treba konzumirati hranu koja je minimalno obrađena i bogata je vlaknima. Takođe treba konzumirati povrće, voće, žitarice, pasulj i orašaste plodove. Ove namirnice će regulisati rast šećera u krvi, masti i upale nakon jela.
Ako volite da jedete beli hleb i ne možete da izdržite bez njega, šećer u krvi će porasti za manje od 1 sata. Ali ako se kriška belog hleba namaže sa tahinijem od badema, značajno ćete smanjiti porast šećera u krvi.
Međutim, da li bilo koja hrana sa malo ugljenih hidrata ima isti efekat? Zašto mazati parče belog hleba kada možete staviti parče šunke? Zato što biljna hrana poput badema sadrži antioksidante koji uklanjaju sve viškove slobodnih radikala iz tela. To znači da orašasti plodovi mogu ne samo da redukuju nivo šećera u krvi, već i da spreče oksidativna oštećenja i smanje visoke nivoe insulina.
Kada dodate orašaste plodove svojoj ishrani, ne samo da vam to pomaže da regulišete nivo šećera u krvi, već i nivo insulina;
Ako dodate malo piletine kuvane na pari belom pirinču - pileće belo meso bez kože, nivo šećera u krvi će se povećati više nego da ste jeli samo pirinač. Suština je da konzumiranje hrane sa niskim sadržajem ugljenih hidrata poboljšava nivo šećera u krvi, ali dodavanje namirnica životinjskog porekla sa niskim sadržajem ugljenih hidrata će povećati nivo šećera u krvi;
Ako u ishranu dodate malu količinu ulja, nivo insulina i šećera u krvi će se značajno povećati.
Ako na krišku belog hleba dodate malo maslaca i sira, ako jedete pomfrit, špagete ili pirinač, to u većini slučajeva može značajno povećati nivo šećera u krvi.
Ali ako u ishranu dodate pola avokada umesto da se pogorša, nivo insulina će pasti.
Komentari