Bonapeti.rs»Članci»Dijeta kod Problema»Dijeta i obroci kod salmoneloze (salmonela)

Dijeta i obroci kod salmoneloze (salmonela)

Bolovi u stomaku od salmoneloze

Salmoneloza je oboljenje koje inficira sluzokožu želuca i creva putem bakterija koje su iz grupe salmonele. U prisustvu takve infekcije potrebno je da se drži određen režim ishrane. U ovom režimu ne sme da prisustvuje hrana koja iritira sluzokožu želuca i creva. Treba da uzimate takvu hranu koja će vam pomoći da se izborite sa bolešću.

Uzroci i simptomi salmoneloze

Salmoneloza je oboljenje kojim se čovek zarazi nakon unosa hrane koja je zaražena bakterijama salmonele. OVa hrana je najčešće životinjskog porekla kao što je meso, jaja, mleko i drugo.

Nakon što prođu 2 do 3 sata nakon konzumacije zaražene hrane, počinju da se pojavljuju simptomi oboljenja. Ovi simptomi mnogo zavise od toka koji od naših organa je bio zahvaćen i u kojoj meri je bolest počela da se širi u digestivnom traktu.

Najčešće simptomi salmoneloze su povraćanje, ogromni bolivi u predelu stomaka, grčevi i visoka temperatura. Ovi simptomi pokazuju da je zahvaćeni organ želudac.

Ako imate proliv, to najverovatnije znači da su tanka creva bila zahvaćena. Ako su tanka creva zahvaćena, vaše fekalije dobijaju neke osobenosti - njigova struktura je vodenasta, ima nijansu koja je zelenkasta i pomešana je sa sluzi. Osim proliva, kod infekcije tankih creva pojavljuje se i visoka temperatura.

U mnogim slučajevima možete da imate infekciju, a da ne postoje vidljivi znakovi i simptomi za to. Kod salmoneloze može da se ne pojavi proliv, ali možete da izbacujete veoma malu količinu fekalija koje su u mnogim slučajevima praćene zelenom sluzi ili krvlju. U takvim slučajevima veoma je verovatno da imate jake bolove u donjoj polovini stomaka tokom prvih dana infekcije.

salmoneloza

Ni u kakvom slučaju ne smete da zanemarujete ove simptome. Ako to uradite, rizikujete da se dovedete do dosta ozbiljnih komplikacija kao što su na primer otkazivanje bubrega, meningitis, hepatitis i pneumonija.

Lečenje salmoneloze mnogo zavisi od toga koliko se ona razvila i koje organe je zahvatila. Kod težih oblika infekcije potrebno je bolničko lečenje. Od izuzetne važnosti je da pijete mnogo tečnosti za brže ozdravljenje. Osim toga, uzimajući mnogo tečnosti sprečićete da se organizam dehidrira.

Ishrana kod salmoneloze

Potrebno je da dijeta kod salmoneloze u sebi sadrži hranu koja se lako apsorbuje i ne opterećuje dodatno već iziritiran želudac i creva. Hrana koja može da se konzumira kod takve infekcije je:

- od povrća - krompir i šargarepe;

- voće - jabuke i banane, lubenica, borovnica, limun;

- mlečni proizvodi poput kiselog mleka;

- treba da se jede voće i povrće koje je bogato skrobom i celulozom, zato što oni dostavljaju dobru količinu energije organizmu, a osim toga ne iritiraju dodato sluzokožu želuca i creva. Takođe, ovo voće i povrće "kupi" deo bakterija koje uzrokuju ovu infekciju i tokine koji se iz njih ispuštaju;

dozvoljena hrana kod salmoneloze

- može da se jede pire od krompira ili šargarepe, a takođe i iz jabuka što pomaže u ograničavanju infekcije u sistemu organa za varenje;

- mlečni proizvodi i voće koja ima kiseo ukus mogu pomoći u uklanjanju infekcija. Za raznovrsnost možete da konzumirate kompote, kaše od voća, ali samo ne koji su u osnovi griza, pirinča i heljde;

- takođe se se preporučuje da se konz7umiraju i prepečene kriške hleba;

- dane bi bilo nedostatka tako važnih proteina za organizam, dozvoljeno je da se konzumira sitan sir, posna mesa;

- hrana koja se konzumira treba da bude dobro skuvana, pasirana ili veoma sitno iseckana. Dobro bi bilo da veoma dobro žvaćete hranu;

- voće koje je kiselo je dozvoljeno u režimu ishrane onih koji pate od ove infekcije, zato što je u njima sadržan pektin. On poseduje svojstvo da pravi vezu sa vodom tako što se na taj način formira nešto kao žele, koej nakon što prođe kroz creva apsorbuje vakterije i otpad iz hrane koja je već apsorbovana. Pektin pomaže i lakšem apsorbovanju kalcijuma iz hrane koji poseduje protivupalno dejstvo na crevnu sluzokožu.

Hrana koje ne sme da se konzumira kod salmonele

- mahunarke - stari pasulj, boranija, sočivo, soja;

- cvekla, krastavci, kuopus, rotkvice, luk;

- voće - pomorandže, mandarine, kruške, šljive, grožđe, zato što postoje opne koje mnogo iritiraju sluzokožu želuca i creva;

- drugo koje ne sme da se konzumira su ovsene pahuljice;

- takođe, ne smeju da se konzumiraju masni proizvodi, masno meso, riba, takođe i seže mleko;

- stručnjaci preporučuju da se ovaj režim prati tokom nekoliko dana nakon ozdravljenja.

Takođe, pročitajte još o salmoneli i simptomima kod dece.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest