Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Ružičasti tigrasti limun - šta treba da znamo?

Ružičasti tigrasti limun - šta treba da znamo?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
45165
Ružičasti tigrasti limun - šta treba da znamo?

Ružičasti tigrasti limun je varijanta limuna Eureka i njegova glavna odlika su mali do srednje veliki plodovi izduženog do ovalnog, blago šiljastog oblika. Kora im je tanka i prekrivena vertikalnim šarenim, zelenim i belim prugama. Svaka zelena pruga je izbočena i daje teksturiranu površinu. Ispod kore limuna je svetloružičasta ili ružičasta nijansa ploda, nežna i sočna.

Postoje plodovi bez semena ili sa semenom. Kada se stisne, plod pušta bistar sok uprkos svojoj ružičastoj boji. Ružičasti tigrasti limun je mirisan, ima bogatu, citrusnu aromu i nisku kiselost. Uključen u jela stvara sladak, delikatan, cvetni i voćni ukus.

Ružičasti tigrasti limun najčešće se bere u leto, ali njegovi plodovi mogu sazreti i u kasnu jesen i rano proleće, u zavisnosti od uslova gajenja.

Ružičasti tigrasti limun, botanički klasifikovan kao Citrus limon, je poseban citrus koji pripada porodici Rutaceae. Šareni plodovi limuna rastu na zimzelenom drvetu do četiri metra visine i veoma su cenjeni kao ukrasna pejzažna sorta zbog pegastih zeleno-belih listova drveta.

Ružičasti limun otkriven je kao prirodna mutacija koja raste na stablu limuna početkom 20. veka u južnoj Kaliforniji. Plodovi se uzgajaju više od 90 godina i na kraju su izabrani za komercijalni uzgoj zbog jedinstvene kore, ružičastog "mesa" i manje kiselog oštrog ukusa. Ružičasti tigrasti limuni je takođe poznat i kao šareni ružičasti limun.

Ružičasti tigrasti limun je dobar izvor vitamina C koji pomaže jačanju imunološkog sistema, smanjuje upale i povećava proizvodnju kolagena u koži. Limun takođe sadrži vlakna za regulisanje digestivnog trakta, kalcijum za zaštitu kostiju i zuba.

Ružičasti tigrasti limun

Limun obezbeđuje likopen, iako u manjim količinama.

Ružičasti tigrasti limun je slatkog i oštrog ukusa, pogodan za aromatiziranje kulinarskih jela, peciva i pića. Limun se može koristiti u bilo kom receptu za koji je potreban običan limun i mogu se narezati i iscediti da bi se izvukao njihov sok, koji dodaje pikantan ukus jelima od morskih plodova, povrću, supama i još mnogo toga. Sok se takođe često dodaje u dresinge za salatu, vinegrete i sosove.

Ružičasti tigrasti limun se koristi za aromatiziranje deserata i peciva, uključujući pite, kolače, mafine, tartove i kiflice. Sok od ovog limuna se može zamrznuti. Kriške limuna mogu se kandirati i koristiti kao jestivi ukras.

Pored aromatiziranja kulinarskih proizvoda, ružičasti tigrasti limun se može iseći na kriške i dodati u vodu, limunadu i koktele zaslađene šećerom, medom ili agavom za uravnotežen ukus. Ružičasti tigrasti limun dobro se slaže sa biljem kao što su lavanda, ruzmarin, majčina dušica i majoran, pa je pogodan za živinu, ćuretinu, svinjetinu, ribu, ostale morske plodove, med i voće kao što su borovnice, jagode, kokos i breskve.

Ružičasti tigrasti limun može se čuvati do 1 mesec u plastičnoj vrećici u frižideru.

Limun raste u toploj klimi i nalazi se uglavnom u Kaliforniji, Arizoni, Floridi i Teksasu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest