bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Pinjole - koristi i hranljivi sastav

Pinjole - koristi i hranljivi sastav

Teodora MeshterovaTeodora Meshterova
Početnik
6618412
Pinjole - koristi i hranjivi sastav

Pinjole ne pripadaju porodici mahunarki, kao što je kikiriki, već su tvrdi plodovi poput badema. To znači da kada se orašasti plodovi uklone iz šišarki, njihova spoljašnja ljuska takođe treba da se ukloni pre nego što se mogu konzumirati. Borovi rastu uglavnom u divljim i hladnim šumama, posebno u Sibiru i Kanadi. Pinjole imaju tamno braon spoljnu ljusku. Unutrašnji deo im je kremasto-bele boje, a tekstura im je hrskava i masna, a ukus je sladak. To čini kulinarsku upotrebu pinjola tako popularnom.

- Pinjole se gaje vekovima i pominju se još u staroj grčkoj istoriji. Jeli su ih čak i rimski vojnici.

Nutritivna vrednost:

- Pinjole imaju u sebi veliku količinu kalorija, zbog činjenice da su bogati mastima. 100 grama ovih orašastih plodova sadrži 673 kalorije.

- Ove jedinstvene pinjole sadrže veliku količinu fitohemikalija koje su dobre za zdravlje. Takođe sadrže mnogo antioksidanata, vitamina i minerala. 100 grama pinjola u desertima je dovoljno da dobijete dnevnu dozu mangana, cinka, bakra i kobalta;

- Sadrže veliku količinu supstanci koje su antioksidansi, posebno vitamina E;

– Takođe, pinjole su korisne, jer su veoma dobar izvor biljnih hranljivih materija i monozasićenih masnih kiselina, koje su dobre za srce. Ove monozasićene masne kiseline pomažu u snižavanju nivoa holesterola u krvi.

- Konzumacija pinjola pomaže da smršate i to da zdravo smršate. Jedna porcija od 28 grama pinjola sadrži:

- kalorije - 191 kalorija;

- masti - 19 grama;

- ugljeni hidrati - 3, 7 grama;

- vlakna - 1 gram;

- proteini - 3, 9 grama;

U sastav pionjola takođe ulaze:

- Vitamini - A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, H;

Pinjole su dobar izvor vitamina B:

Humus sa pinjolama

- tiamin - B1;

- riboflavin - B2;

- niacin - B3;

- pantotenska kiselina - B5;

- piridoksin - B6;

- folna kiselina - B9;

Mikroelementi:

- kalijum;

- kalcijum;

- magnezijum - 71 mg;

- natrijum - 169 mg;

- sumpor;

- hlor;

- fosfor - 163 mg;

- jod;

- mangan;

- bakar;

- cink - 1, 8 mg;

- fluor;

Zdrave pinjole sadrže esencijalne minerale, koji su u optimalnim količinama za naše zdravlje. U 100 grama ima 8, 8 mg mangana. Ovo čini ove korisne orašaste plodove jednim od najboljih izvora mangana, koji je veoma važan kofaktor za oksidativni enzim superoksid dismutazu. Ako se redovno konzumiraju, pomažu telu da ima bolju otpornost na infektivne agense i uklanja štetne slobodne radikale iz tela.

Koristi od pinjola

Pinjole ne sadrže gluten, pa se od njih prave jela bez glutena. Evo nekih od karakteristika pinjola:

1. Smanjuju nivo lošeg holesterola - pinjole su veoma bogate monozasićenim masnim kiselinama kao što je oleinska masna kiselina, koja pomaže u smanjenju lošeg holesterola i povećava dobar holesterol u krvi.

Keks sa pinjolama

2. Smanjuju apetit – pinjole sadrže esencijalne masne kiseline kao što su omega-6 masne kiseline, kao i pinolenska kiselina. Prema nedavnim studijama, kada jedete pinjole, možete efikasnije da smršate jer smanjuju apetit. Kombinacija hranljivih materija sadržanih u pinjolama daje dobre rezultate u borbi protiv prekomerne težine.

3. Štite naše telo od štetnih slobodnih radikala – baš kao i bademi, pinjole su veoma dobar izvor vitamina E. Sadrže 9, 33 mg na 100 grama vitamina E. Ovaj vitamin je antioksidans rastvorljiv u mastima, koji je potreban da održava integritet ćelijskih membrana sluzokože kože, štiteći ih od slobodnih radikala;

4. Pomažu u snižavanju pritiska - pinjole pomažu kod pritiska, jer sadrže veliku količinu magnezijuma. Kada se magnezijum uzima u velikim količinama, pomaže u smanjenju rizika od moždanog udara i održavanju normalnog nivoa pritiska;

5. Pomažu u jačanju kostiju – pinjole imaju takozvanu dvostruku zaštitu kada su kosti u pitanju, jer sadrže veliku količinu vitamina K i imaju sposobnost da smanje nivo lošeg holesterola. Indijski orasi i pinjole su jedini koji sadrže veliku količinu vitamina K;

6. Smanjuju rizik od razvoja nekih vrsta raka – velika količina magnezijuma u ​​pinjolama je faktor koji pomaže u smanjenju rizika od razvoja mnogih karcinoma;

7. Pinjole pomažu za održavanje dobrog vida – ovi orasi sadrže veliku količinu luteina – ovo je karotenoidni antioksidans koji je veoma važan za oči.

Evo dovoljno razloga da pripremite recepte sa pinjolama!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest