Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Čaj Rojbos - sastav, delovanje i koristi

Čaj Rojbos - sastav, delovanje i koristi

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2049
Čaj Rojbos - sastav, delovanje i koristi

Čuli ste za tradicije čaja koje su poštovali Rusi i Englezi. Kao što ste verovatno čuli, čaj je i kinsko otkriće. Međutim, danas ćemo se prebaciti čak u Afriku, domovini čaja Rojbos. Upravo njemu su namenjeni sledeći redovi, zato što u poslednjim decenijama on stiče sve veći popularnost i u Evropi.

Pravi naziv čaja je Rooibus, zbog čega ga osim kao Rojbos možete, sresti i kao Rojbuš. U svakom slučaju ovo je i naziv biljke koju Afrikanci suše i od nje prave topli napitak sjajnog ukusa, koji je makar i relativno kasno (čak u XX veku) pokorio i Evropljane.

Međutim, čaj Rojbos zaslužuje pažnju ne samo zbog svoj kvaliteta ukusa, nego i zbog svog sastava i koristi njegove konzumacije za ljudsko zdravlje.

Sadržaj čaja Rojbos

Ispostavilo se da je Rojbos bogatiji antioksidansima čak i od zelenog čaja, koji se smatra pravim "antioksidansnim prvencem". Osim ovoga, u njegov sastav ulaze gvožđe, magnezijum, kalijum, bakar, mangan i natrijum. Poslednje, ali ne najmanje bitno, on sadrži i glukozu što ga čini odgovarajućim i za konzumaciju od strane dijabetičara.

Koristi čaja Rojbos

Čaj rojbos

Verovatno ste se već sami setili da čaj Rojbos jača imuni sistem, deluje tonizirajuće (a da nema kofeina u njemu), pomaže funkciji sistema organa za varenje i ubrzava metabolizam, efikasno deluje i protiv bakterija u crevima, rešava niz hormonskih problema, ima podmlađivajući efekat i čak je sposoban da se bori sa viškom kilograma.

Među svim do ovde rečenim, važno je da spomenemo da čaj Rojbos ublažava kolike i mamurluk. I takođe, nije iznenađujuće što je crveni čaj bomba mikroelemenata koji ga pretvaraju u odličan našitak za one koje se aktivno bave sportom i za ljude koji iz nednog ili drugog razloga pate od fizičke iscrpljenosti.

Zapravo predstavlja još jedan neprocenjivi napitak, koji treba da naučimo redovno da konzumiramo.

Pripremanje čaja Rojbos

U zaključku ćemo dodate da zajedno sa svim gorenavedenim koristima ispijanja Rojbosa, on nikako nije komplikovan za pripremanje. Jedino je dobro da znate da u slučaju ne korisite gotove kesice čaja, za pravljenje 1 šolje biće vam potrebna samo 1 kašičica Rojbosa i vruća, ali ne ključala voda.

Čaj je dovoljno jak i ukoliko želite da osetite njegov autentičan ukus, onde uz njega nemojte koristiti standardne dodatke poput šećera, meda, limuna ili mleka. Umesto toga možete da eksperimentišete sa dodavanje začina poput cimeta, vanile ili kardamona.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest