Vitamin B6 ili piridoksin je vitamin rastvorljiv u vodi, koji se ne čuva u organizmu i izbacuje se nakon usvajanja. Vitamin B6 je dosta izdržljiv na toploti, ali pri kontaktu s alkalnim jedinjenjima ili ultraljubičastim zracima gubi svoju jačinu.
Značenje i funkcija vitamina B6: dozvoljava komunikaciju između nervnih ćelija, utiče na proizvodnju novih ćelija, ubrzanje metabolizma ugljenih hidrata i energije, proizvodnju crvenih krvnih ćelija i hemoglobina, štiti moždani i nervni sistem, utiče na detoksikaciju jetre, ima protivupalna svojstva.
Deficit vitamina B6 može da dovede do zdravstvenih problema kao što su: upala kože i formiranje ožiljaka na njoj, nespokojstvo, psihičke smetnje, zaboravljanje, nesanicu, slabljenje imunog sistema, nesvestica, anemija. Prema Nacionalnoj akademiji nauka dnevna količina vitamina B6 zavisi od pola i uzrasta. Prema tome:
0-6 meseci: 0, 1 mg;
6-12 meseci: 0, 3 mg;
1-3 godine: 0, 5 mg;
4-8 godina: 0, 6 mg;
9-13 godina: 1, 0 mg;
14-18 godina žene: 1, 2 mg;
14-18 godina muškarci: 1, 3 mg;
19-50 godina žene: 1, 3 mg;
19-50 godina musškarci: 1, 3 mg;
50+ godina žene: 1, 5 mg;
50+ godina muškarci: 1, 7 mg;
Trudnice: 1, 9 mg;
Dojilje: 2, 0 mg.
Hrana koja sadrži vitamin B6
1. Suncokret - 28 g nabavlja organizmu 19% od dnevne potrebe. 100 g sadrži 67% ovog vitamina. Osim toga semenke tikve takođe sadrže vitamin B6.
2. Pistaći - bogat korisnim masnoćama, vitaminima i mineralima. 100 g svežeg pistaća sadrži 1, 12 mg B6 i to odgovara 56% dnevne potrebe organizma.
3. Riba - Tuna ima posebno visok sadržaj vitamina B6. 100 g tune sadrži 1, 04 mg B6 i to odgovara 56% dnevne potrebe.
4. Džigerica - posebna količina vitamina B6 nalazi se u goveđoj i ćurećoj džigerici. 100 g goveđe džigerice sadrži 1, 04 mg, što se izjednačava sa 52% vitamina B6. 100 g ćureće džigerice sadrži 0, 83 mg što je 42% dnevne potrebe.
5. Pileće i ćureće meso - izuzetno bogato proteinima, vitaminima i mineralima. 100 g kuvanog ćurećeg mesa i bez masnoće sadrži 0, 81 mg B6 što odgovara 40% od potrebe.
6. Suvo voće - sve vrste suvog voća i posebno suve šljive su veoma dobar izvor vitamina B6. Prema tome 100 g suvih šljiva sadrži 0, 75 mg vitamina B6 i odgovara 37% preporučene dnevne doze.
7. Banane - mnogo dobar izvor kalijuma, ali ne treba potcenjivati ni količinu vitamina B6 koju sadrže. U 100 g banane nalazi se 0, 37 mg B6 što je 18% od njegove potrebe.
8. Sušeno bilje i začini - na primer jedna kašika čilija u prahu sadrži 0, 29 mg vitamina B6 što je 15%; jedna kašika suve nane - 3% dnevne doze. Drugi začini koje sadrže vitamin B6 su bosiljak, kurkuma, lovorov list, majčina dušica, ruzmarin, estragon, origano, žalfija i beli luk u prahu.
9. Avokado - 10o g avokada sadrži 0, 29 mg vitamina što je 14% od dnevne potrebe.
10. Spanać - izuzetna količina gvožđa i u isto vreme bogat mineralima i vitaminima. U 100 g spanaća sadrži se 0, 24 mg vitamina B6 što odgovara 12% dnevne doze.
11- Lešnik - pun kalijuma, bakra, korisnih masnoća i bogat sadržajem vitamina B6. 100 g sadrži 0, 17 mg što je 9% dnevne potrebe.
12. Beli luk - veoma koristan za zdravkje i zvor vitamina B6. Samo jedna kašika ili 1 čen sadrži 0, 04 mg vitamina B6 što odgovara 2% preporučene dnevne doze.
Komentari